Bekijk de line-up

Ball Noir

Dans op duistere melodieën

Ball Noir… Is het balfolk-metal? Of metal-balfolk? Daarover zijn de meningen verdeeld. Op hun muziek wordt net zo goed een jigue gedanst als geheadbangd. Inmiddels speelde Ball Noir op vele folkbals en festivals in binnen- en buitenland en hun fans begeven zich zowel in het (bal)folkgenre als in de metalwereld. Maar of het nu zwoele danspassen zijn of wild wapperende haren… altijd is het een feestje!

Ball Noir combineert akoestische muziek met elektronische metal en heeft een voorliefde voor duistere melodieën begeleid door een dreunende hartslag. Met de middeleeuwse klanken van de harp en de draailier krijgt je het gevoel dat je tussen oude en nieuwe muziek in zit. Alle muziek is zo geschreven dat het geschikt is om balfolk op te dansen.

Het is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden dat een deel van de band zelf leerde dansen op kleine fest-noz in Bretagne. Het balfolk-element zit dan ook flink verweven in hun muziek. Maar de bandleden komen vanuit heel diverse achtergronden: de alternatieve doom metal groepen Eria d’Or en Daedalus Down, de balfolkbands Orfeo en Kelten zonder Grenzen en de middeleeuwse groep Datura. De teksten van Ball Noir-zanger Jeroen hebben een poëtische kijk op het leven en gaan onder andere over de ziel, onbereikbare liefdes en de concepten ‘thuis’ en ‘tijd’.

In 2010 had Ball Noir hun eerste optreden tijdens Summer Darkness (NL). Het was een daverend succes en het hele Domplein in Utrecht stond uitgelaten te dansen. Sindsdien zijn zij niet meer te stoppen. Ook over de landsgrenzen is hun muziek populair: zij speelden in Denemarken, Belgie, Frankrijk en Duitsland. In 2022 brachten zij hun derde album CABINET OF CURIOSITIES uit; een conceptalbum met covers, puur akoestische muziek, nieuwe nummers en remixen. Inmiddels zijn zij alweer bezig nieuwe muziek te schrijven voor hun vierde album.

Ball Noir bestaat uit:

  • Marco van Asperen – elektrische draailier, 12-snarige gitaar, elektrische gitaar
  • Mark van den Heuvel – drums
  • Jeroen Gilhuys – zang, elektrische gitaar
  • Rutger van Krieken – drumcomputers, sequencers, keyboard
  • Lies Sommer – harp, draailier

4 augustus 2023
Meadow stage

Website

Bekijk ook