Bekijk de line-up

Bastiaan de Zwitser

Een duistere sage, een mysterieuze mythe of wellicht een romantisch sprookje?

Wees welkom. Ga even zitten op een houten bankje naast anderen en luister. Dan vertel ik jou een verhaal. Misschien wordt het een duistere sage, misschien een mysterieuze mythe of wellicht een romantisch sprookje. Wie weet. Alles wat jij hoeft te doen is je even over te geven aan het verhaal. Even niks anders dan reizen in je hoofd op die oude manier. Even dwalen in je verbeelding. Even helemaal weg.

Bastiaan “de Zwitser” werkt al zo’n vijftien jaar als storyteller. Verhalen vertellen doet hij met zoveel plezier dat het aanstekelijk is om naar hem te luisteren. Voor Castlefest kiest hij ieder jaar zijn mooiste verhalen en brengt die ten goede met enkel woord en gebaar. Veel verhalen zijn meer of minder bekend, zoals de Vliegende Hollander of de Bokkenrijders. Maar Bastiaan weet het stof van de oude verhalen af te blazen en ze opnieuw tot leven te geven. Dus als je hem nog niet eerder hebt gehoord en je wilt eens kennis maken met dit oude ambacht, dan is dit een fijne introductie. En wanneer je een vaste liefhebber bent, dan ben je ook dit jaar weer hartelijk welkom.

Waarom verhalen? Nou, verhalen zijn de universeel menselijke manier om ervaring en betekenis weer te geven. Er bestaat geen menselijke cultuur die niet gebruikt maakt van verhalen. Dat maakt het een herkenbare kunst waar je niks voor hoeft te doen behalve open te staan. Het zit zo diepgebakken in je wezen dat je een geboren luisteraar van verhalen bent. Welk verhaal er verteld wordt is misschien zelfs minder belangrijk dan wat het aan jou vertelt.

En wanneer je meer over het vak van storytelling of over de verhalen die Bastiaan heeft verteld wilt weten, kun je hem gerust even aanspreken. Hij neemt graag de tijd om je nieuwsgierigheid verder te voeden en put daarbij uit een diepe bron van kennis en ervaring.

4 augustus 2023

6 augustus 2023

Website

Bekijk ook