Bekijk de line-up

Jaco Koster

Jacco's doedelzakmuziek neemt je mee op een reis naar de Schotse Hooglanden

Lang geleden brachten de Schotten hun prachtige muziek naar ons nederige land en lieten ons kennismaken met de Schotse Doedelzak. Hoewel ze weer vertrokken, was de doedelzak er om te blijven. Tegenwoordig zijn er veel ceremonies, evenementen, festivals en bands die ten minste één piper gebruiken om dingen op te fleuren, om de muziek die speciale smaak te geven, die je anders alleen in de Schotse Hooglanden zou worden geproefd.

Met de Schotse Doedelzak zal Jaco Koster je vermaken terwijl je op het festival bent. Of hij nu stilstaat of rond marcheert, hij zal altijd met veel plezier zijn set Highland Pipes bespelen. De muziek verandert gedurende de voorstelling; mooie en ontroerende slow airs tot spannende jigs en reels, waarvan sommige misschien zelfs bekend zijn bij de oplettende luisteraar. De muziek neemt je mee op een reis naar de Schotse Hooglanden en daarbuiten.

Jaco begon zijn reis op de doedelzak in 2009 toen hij de band 'Friends of the Pipes' ontmoette. Hij had altijd al een passie voor doedelzakmuziek, maar nooit een manier om het goed te leren. Nu had hij de kans en zette zich er volledig toe om dit gecompliceerde en moeilijke instrument onder de knie te krijgen. Hij zette zijn studie op pauze en ging ervoor. Binnen tien maanden ging hij van het spelen op een practice chanter naar het mee marcheren met de band en het spelen op de doedelzak.

In de jaren die volgden, vertraagde hij zijn tempo niet. In 2013 zeiden zijn leraren dat hij niets meer van hen kon leren, dus ging hij naar Schotland om daar van de echte meesters te leren. Hij bezocht regelmatig het College of Piping in Glasgow en behaalde verschillende diploma's, terwijl hij thuis ook les gaf aan studenten in zijn band. Sinds 2016 speelt hij als soloartiest voor zijn eigen bedrijf; Doedelzakmuziek Noordwest-Veluwe (genoemd naar het groene, hoogland achtige heidegebied waarin hij woont). In 2018 werd hij ook de Pipe Major van de band, tot 2020 toen de band een van de vele slachtoffers van de pandemie werd. Ondanks deze tegenslag speelt hij nog steeds door, en hij is blij om dit jaar terug te zijn op Castlefest! Hij is altijd bereid om zijn kennis van de Schotse Doedelzak en cultuur door te geven aan geïnteresseerden, en je bent van harte welkom om te gaan zitten (of dansen!) en te genieten van de vele deuntjes die hij speelt. U zult er geen spijt van krijgen om hiernaar te luisteren!

5 augustus 2022

6 augustus 2022

7 augustus 2022

Website

Bekijk ook