Bekijk de line-up

Lezing: de middeleeuwen in het noorden

Vrouwen met een overdaad aan blinkende juwelen en krijgers met polsstoksperen en opgeschoren haar in een land waar kastelen, kerken en kloosters de skyline domineren. Het gaat hier niet over een fantasiewereld, maar over Friesland in de volle en late middeleeuwen. Tot de zestiende eeuw omvatte Friesland niet alleen de huidige gelijknamige provincie, maar ook het Groningse Ommeland en het Duitse Ostfriesland. En het ging er heel anders aan toe dan in de rest van Europa…

Van 10 september 2022 tot en met 7 mei 2023 presenteert het Fries Museum de gloednieuwe tentoonstelling Vrijheid, Vetes, Vagevuur: de middeleeuwen in het Noorden.

Diana Spiekhout, conservator terpencultuur en middeleeuwen, heeft de tentoonstelling en het bijbehorende boek samengesteld. Naast dat ze fervent Castlefestbezoeker is, promoveerde ze in 2020 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het middeleeuwse kastelenlandschap. Ook was ze eerder dit jaar te zien in de NPO-serie Het verhaal van Nederland, in de aflevering Friezen en Franken over de vroege middeleeuwen.

In deze Academylezing vertelt Diana meer over hoe de middeleeuwen eigenlijk een stuk spectaculairder waren dan wij denken. Niet voor niets is het tijdperk een geliefde inspiratiebron voor de world building van populaire fantasyseries als Game of Thrones.

5 augustus 2022

Lezing de middeleeuwen in het noorden
Castlefest Academy

18.15 - 19.15 uur

Website tentoonstelling

Bekijk ook