Blog

Creatures of Castlefest: Cindy

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Dit keer: Cindy, een actief lid van de Castlefest Fanpage.

Toen ik voor het eerst op Castlefest kwam werd ik direct gegrepen door de sfeer. Iedereen heeft het natuurlijk altijd over die beroemde sfeer, maar als je hem zelf voelt is het pas echt. Dit was in 2015 en ik kreeg zo’n gevoel van thuiskomen dat ik ben blijven gaan. Ondertussen zie ik Castlefest echt als mijn oplaadmomentje, het voelt haast als een nationale feestdag!

Dat gevoel begint voor mij al als ik in Hillegom in de bus stap. Met al die andere verklede mensen onderweg naar het terrein, veel in kostuum. Ik ga met mijn moeder en broer altijd op zaterdag, dat is toch wel de leukste en drukste dag. De eerste keren heb ik ze wat moeten overhalen, maar ondertussen gaan ze graag mee en maak ik voor iedereen een kostuum.

Het maken van kostuums is wel een tijdrovende klus. Ik begin vaak rond kerst al om op tijd klaar te kunnen zijn. Ik werk meestal zo’n zes maanden aan mijn eigen kostuum en twee maanden voor die van mijn moeder en broer.
Iedereen kiest altijd zijn eigen kostuum met eigen inspiratie, we gaan niet in groepskostuums. Daardoor kunnen we allemaal helemaal los met wat we willen. Zelf haal ik vaak inspiratie uit materialen. Zo ben ik vorig jaar met een project met treklipjes bezig geweest. Er lagen er een paar voor me op tafel en ineens deden ze me denken aan maliën. Ik heb flink gespaard, maar zo gauw ik er achter kwam dat ik het niet zou halen heb ik oproepjes geplaatst of mensen mee konden sparen.

Zo heb ik ook een oproepje geplaatst in de Castlefest Fanpage. Daardoor heeft iemand er een boel opgestuurd en kon ik verder met mijn outfit. Ook waren veel mensen geïnteresseerd in wat ik ging maken. Zo ben ik de voortgang van mijn kostuums gaan delen in de Facebookgroep. Daar komen zulke leuke reacties op! Ook herkennen mensen je tijdens Castlefest. De leukste complimenten zijn als ze laten weten dat mijn outfits in het echt nog veel mooier zijn dan op de foto’s!

Het afgelopen jaar heb ik gewerkt aan mijn kostuum voor Celulindë, de koningin van de lente. Ze komt de lente brengen en is bedolven onder bloemen. Ik heb meer dan 8000 bloemen met de hand op een baljurk gemaakt hiervoor. Lijm vertrouw ik daarvoor niet 100%. Ondertussen is het kostuum af en ben ik hoopvol aan het wachten tot ik het aan kan naar een festival.

Ons huisje is niet groot en mijn atelier is daardoor in de woonkamer. Daarnaast spaart mijn moeder heksenbeeldjes, die vind je ook door het hele huis. Zo hebben we toch het hele jaar door een beetje Castlefest in huis.

Mijn Castlefest bestaat uit veel rondlopen over de markt en op de foto gaan in mijn kostuum. Doordat we ook nog met het openbaar vervoer naar huis moeten redden we het qua energie niet om nog te blijven hangen voor de Wickerman. We zijn vaak precies op tijd thuis om er via de livestream van mee te kunnen genieten. Het is nog wel een droom om die een keer live mee te kunnen maken!

Artikel door Lena Gijsbrechts
Foto's door Cindy Tiekstra

Bekijk ook