Blog

Creatures of Castlefest: Gabrielle

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Deze week: Gabrielle van Gabslichthuis.

Acht jaar geleden vroeg een familievriend, Johannes de Nar, een van de entertainers op dit festival, mij of ik eens een keertje mee wilde komen naar Castlefest. Ik was meteen verkocht. De sfeer, de saamhorigheid, het is echt ongekend. Ik sloot me aan bij de Heidense Bende, als Gabslichthuis. 

De schelp die aan het koordje om mijn nek hangt, staat symbool voor het feit dat ik erewicker ben. Het is een eer voor mij om tijdens de ceremonie het element water te vertegenwoordigen. Dat betekent heel veel voor mij. Het is een van de bijzondere rituelen en stappen die je in het dagelijks leven doet zonder er bij na te denken. In mijn belevenis zorgen die stappen en rituelen voor de hechte band die de groep heeft. 

Mensen noemen het festival wel eens een knuffelfestival en dat is het ook. We begroeten elkaar als familie en we geven oprecht om elkaar. We leven met elkaar mee. Gebeurt er dan nooit eens iets? Natuurlijk wel, maar dan spreken we dat uit en dan lossen we het met elkaar weer op.

Sinds een jaar of drie coördineer ik de Heidense Bende en in die tijd ben ik een beetje uitgegroeid tot de ‘oermoeder’ van de groep. De groep is gegroeid van een dorpje tot een familie. Ik noem de groep ook mijn familie en als we hier dan allemaal onze tenten opzetten en elkaar weer zien, dan voelt dat als thuiskomen. Ik kan het niet anders omschrijven. Ieder jaar opnieuw is het zo’n feest om hier weer te zijn.

Dit artikel is eerder verschenen op de Creatures of Castlefest Facebook pagina.
Artikel door: Janouk Vermaas
Foto door: Marielle de Vries

Bekijk ook