Blog

Creatures of Castlefest: Hans

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Dit keer: Hans, beter bekend als Johannes de Nar.

Al sinds 1999 ben ik als Johannes de Nar overal te vinden. Het begon allemaal bij het Archeon. Toen de festivals opkwamen werd ik ook daarvoor gevraagd, en ik kan met trots zeggen dat ik Castlefest vanaf het begin ken en bezoek. De ene keer als nar, een andere keer ben ik betrokken bij de Heidense Bende.

Naast entertainen is ook spiritualiteit groot in mijn leven. Om elkaar in deze tijd daarin toch te kunnen vinden kom ik zo nu en dan online samen met een groep. Tijdens Castlefest ben ik vaak betrokken bij de Heidense Bende. Je merkt dat dit een plek is waar mensen echt even komen opladen tijdens de festivaldagen. Mensen komen bij ons langs als pauze tijdens hun dag, maar ook om zich weer even op te laden voor een nieuwe jaar in de “echte” wereld.

Door de jaren heen heb ik veel verschillende rollen tijdens en rond het festival gehad. Het is bijzonder om steeds op een andere manier binnen te komen. De ene keer staat er al een heel festival bij je aankomst, een andere keer ben je vooraf nog planken aan het sjouwen en zie je het vanaf maandag ineens weer afgebroken worden.

Ook als entertainer en tijdens mijn rol bij de Heidense Bende is geen enkele editie hetzelfde. Soms zie je vooral bekenden, andere keren kom je iemand tegen die je door het festival begeleidt. Als Wickerwacht bied je juist steun en een luisterend oor aan de mensen die offeren. Andere momenten ben je weer achter de schermen en vang je na het ritueel mensen op; je merkt dat de kracht van de Wicker soms wordt onderschat. Het is heel dankbaar om daar een deel van uit te maken.

Het is bijzonder om te merken hoe zo’n festival, met zoveel creatieve mensen, steeds zo anders kan zijn. En dat terwijl er ook juist heel veel kleine terugkerende elementen zijn die zijn eigen leven gaan leiden. Denk bijvoorbeeld aan het horrorpad, offline tinder en de fruitsalade. Die laatste begon ooit doordat ik de vraag kreeg of ik met fruit kon jongleren. Mijn antwoord: ja natuurlijk! Moet ik dat dan doen als nar of als ananas?

Dat was het begin van de fruitpakken. De eerste keer dat ik ze daarna meebracht naar Castlefest had Mark zeker wat aanmoediging nodig, maar ondertussen is het aardbeienpak en de rest van de fruitsalade volgens mij niet meer weg te denken van zijn zondag!

Doordat ik er sinds het eerste jaar bij ben, heb ik Castlefest ook zien groeien. Ik denk dat dat ook goed is. Een festival dat niet groeit en verandert, staat stil. Dan gebeurt er niks. Die groei geeft ook ruimte aan nieuwe ideeën. Zo heb ik als nar de vrijdag vaak gebruikt als testdag om nieuwe kostuums of acts te testen.

Ook juist de nieuwe onderdelen, zoals yoga op de camping, zijn heel fijn. Ik hoop dat er zo steeds meer creatieve dingen bij blijven komen. Het maakt dat je nog een stap extra mee kan in de magie van Castlefest. Want die magie maken we toch echt samen. Elk jaar als ze me vragen bedenk ik opnieuw wat ik wil gaan doen en hoe ik een bijdrage kan leveren aan die magie.

Castlefest en andere evenementen haken op een mooie manier in op wat sommige mensen escapisme zouden noemen. Het wordt steeds populairder, ook met spellen als Magic the Gathering en Dungeons & Dragons. Die laatste speel ik zelf ook twee keer per week online. Voor mijn gevoel gaat het de laatste jaren veel minder over ontsnappen en meer over creëren. Het doel is niet om te ontsnappen aan de echte wereld, het gaat erom dat we samen een wereld maken waar we in willen zijn. Die wereld is echt, net zo echt als Johannes de nar. Je kunt hem aanraken, je hebt er interactie mee.

Het is een groot onderdeel van fantasy. Fantasy is mijn leven en ik vind het mooi om te zien hoe het steeds groter wordt.

Ik ben een maker, ik hou van creëren. De filmpjes die je soms ook in de Castlefest Fanpage ziet zijn daar een klein voorbeeld van. Deze maak ik samen met Patrick Schoonenbeek. We hebben elkaar als makers en in humor goed gevonden. Zo hebben we gevisualiseerd hoe ten second DnD eruit zou zien en 10 second mini painting. Je kunt ze terugvinden via ancient.gaming op TikTok en Ancient Gaming op YouTube.

De video's en andere activiteiten van Hans en Patrick zijn onderdeel van de Johannes de Nar Foundation: www.jdnf.nl

Bekijk ook