Blog

Creatures of Castlefest: CozaCrea

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Dit keer: Cornelis, de ontwerper van CozaCrea. Je kent hem misschien wel van de prachtige Steampunk creaties die ieder jaar weer velen verbazen.

We wonen zelf in de buurt van Lisse en mijn dochter Kim en zoon Erik gingen al een aantal jaar naar Castlefest. Ieder jaar weer zag ik bijzondere figuren bij de hoofdingang lopen. Uiteindelijk hebben mijn kinderen en mijn nieuwsgierigheid mij overgehaald ben ik er toch maar eens een kijkje gaan nemen. Ik dacht vooral allerlei prachtige wezens te bewonderen en te zien wat Castlefest nou allemaal inhield.

Terwijl ik daar rond wandelde zag ik een ouder echtpaar. Ze waren samen gekleed in Middeleeuwse outfits, maar mijn aandacht ging naar hun rollator: die was compleet in steampunk stijl. Daardoor besloot ik: dát ga ik ook doen!

Het begon met het pimpen van een rollator, maar is ondertussen uitgegroeid tot het ieder jaar uitvoeren van een groot project. Elk project dat ik maak, maak ik maar één keer. En de grootste uitdaging voor mij in dat ik zoveel mogelijk van afval maak. Als ik alle onderdelen die ik nodig heb maar zou kopen, dan is er niks meer aan.

Mijn projecten beginnen nooit met een uitgebreid plan. Ik weet globaal de richting waar ik op wil, als ik een boot ga maken, dan zal het natuurlijk geen vliegtuig worden. Maar daar stopt het. Ik verzamel langzaam alle onderdelen en plaats ze één voor één op mijn werk. Als ik tevreden ben dan krijgt het zijn uiteindelijke plek. Soms krijg ik via via een voorwerp, zoals een oude graansilo van een boer. Dan is dat mijn startpunt. Andere keren kom ik juist items tegen die perfect zouden zijn als onderdeel. Dan ga ik op zoek of ik ze ergens kan vinden. Zo is een project een heel proces dat in mijn achterhoofd altijd maar door blijft gaan.

Om alles op tijd af te krijgen voor een volgende editie van Castlefest begin ik anderhalf jaar van tevoren met een project. Met het verzinnen, verzamelen, bouwen en schilderen ben ik toch wel meer dan 1000 uur kwijt. Het is een project wat ik alleen doe en dat wil ik graag zo houden. Mijn familie helpt me tijdens Castlefest met opletten en mijn vrouw geeft tijdens het maakproces soms haar mening, maar verder is het mijn ding. Het is een hobby waar ik veel tijd en liefde in steek.

Mijn projecten zijn te vinden op Castlefest en ik loop mee met een plaatselijke optocht. Daarna zoek ik er een andere plek voor. Ik heb zelf helaas de ruimte niet om ze te bewaren en door ze te verkopen kan ik de kosten dekken. Daarna ga ik vol goede zin weer verder met het project voor het jaar er na. Nu de editie van 2020 niet door kon gaan, heb ik ineens al een project staan en ben ik zelfs al begonnen aan het project voor 2021. Misschien ga ik ze wel samenvoegen!

Bij ons thuis vind je verder niks van Steampunk. Dat vind ik zelf wel jammer, maar ik snap mijn vrouw’s keuze daarin heel goed; ik heb dan namelijk geen rem. Voor je het weet zou het hele huis glimmen van het chroom.
Naast mijn projecten werk ik nog voltijd en ga ik graag met mijn vrouw naar de camping. Ook speel ik op redelijk niveau jeu de boules en ben ik lid van een jeu de boules vereniging, ik zit niet graag stil.

Bekijk ook