Blog

Creatures of Castlefest: Wilmy

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Dit keer: Wilmy, het vriendelijke gezicht achter Pagan Ways.

Als je uit de hippietijd stamt, echt een sixties hippie bent, en je dochter op een gegeven moment aangeeft naar een bepaald alternatief festival te willen, dan ga je mee! Natuurlijk. Zo gebeurde het dat mijn man Arnold, mijn dochter Yentl en ik jaren geleden de eerste editie van Castlefest bezochten. Ik voelde me er thuis. Het voelde net als die hippiefestivals van jaren terug. Ieder jaar kwamen we ook weer terug en na een jaar of drie als bezoeker besloten mijn man en ik als standhouder deel te nemen. Ik maakte zelf kleding en zo kwamen we met onze stand Pagan Ways op de markt te staan.

We hebben dit jaren met zoveel plezier gedaan. Een jaar geleden is mijn man overleden. Dat was een hele zware klap. We hadden dit altijd samen gedaan en nu stond ik er alleen voor. ‘Je moet ermee doorgaan mam,’ zei Yentl. De vriendin van Yentl heeft een rijbewijs en stond klaar om mij te helpen en Yentl heeft om deze reden zelf ook haar rijbewijs gehaald. Dit is mijn leven en ik kan niet zonder.

Daar ging ik dan, voor het eerst op Castlefest staan zonder mijn man. Alleen. Maar ik was niet alleen. Vanaf de eerste dag stonden de andere standhouders als een familie om mij heen. Ze hebben me gesteund en geholpen. Dat heeft me heel erg geraakt.

Een paar jaar geleden heeft een fotograaf een prachtige foto gemaakt van Arnold, voor de boom waar we nu zitten, recht voor de stand. Deze plek is om die reden ontzettend belangrijk voor mij.

Nu verandert er dit jaar weer iets. Mijn dochter en haar vriendin gaan naar Bulgarije verhuizen. Zij hebben mij de afgelopen twee jaar geholpen in de kraam en nu moet ik het zonder hen stellen. Of ik me zorgen maak? Totaal niet! Ik weet wie er om me heen staan en dat ik op iedereen hier kan bouwen.

Dit artikel is in 2016 verschenen op de Creatures of Castlefest Facebook pagina.
Artikel door Janouk Vermaas
Foto door Marielle de Vries

Bekijk ook