Blog

Standhouder: Zwaard en Volk

2020 was een uitdagend jaar voor ons. We hebben geen mooie festivals voor jullie mogen organiseren, wat helaas ook financieel impact had. We zijn daarom enorm ontroerd door enkele standhouders die besloten hun standgeld aan ons te doneren. We willen hen daarom graag in het zonnetje zetten en stellen hen en hun producten graag aan je voor!

Vandaag laten we je graag kennis maken met Zwaard en Volk:

25 jaar geleden (jawel, we zitten in ons jubileumjaar!) zijn wij begonnen met een fantasy/gothic/wicca winkel: De Malle Heks. Op het moment dat wij begonnen was er, zonder dat wij dat wisten, pas één andere fantasywinkel in Nederland. Na een aantal jaren kwamen we in aanraking met (semi-) middeleeuwse markten en vonden het ook erg leuk om daar zelf te gaan staan. En dan komt er op een dag iemand in de winkel of hij flyers neer mag leggen omdat hij een zwaardvechtschool wil beginnen (1 van de eerste in Nederland) en toen was het hek van de dam!
Dan ga je dus zelf ook zwaardvechten en zwaarden voor de winkel inkopen en naar historische evenementen en meedoen aan middeleeuwse battles en allemaal middeleeuwse spullen voor je winkel inkopen en en en…. Tja, dan moet er een andere naam bij komen want bij De Malle Heks denk je meer aan deco of LARP terwijl we historisch correct bezig waren. Zwaard en Volk was geboren! Zwaard omdat we zwaarden, armour, gambesons enz. voor re-enactors verkopen; Volk, omdat we ook van alles voor het gewone volk verkopen, zoals kleding, pannen, eetgerei, buidels.

HEMAworld

Er kwamen steeds meer zwaardvechtscholen en er kwamen steeds meer en betere producten op de markt voor beoefenaars van HEMA, Historical European Martial Arts. Inmiddels zijn wij in de Benelux de enige winkel die een zeer uitgebreide en gevarieerde collectie heeft van producten voor HEMA. Omdat wij steeds meer buitenlandse klanten hebben, die de naam Zwaard en Volk niet echt makkelijk kunnen onthouden en uitspreken :), hebben we ook voor het HEMA-deel een nieuwe naam bedacht: HEMAworld. Naast onze webshop hebben we onze fysieke winkel in Tilburg. Hier kan alles uitgeprobeerd, gepast en vergeleken worden. We kunnen ook goed adviseren door onze eigen ervaringen als zwaardvechters.

Onze winkel in Tilburg

In ons winkeldeel “De Malle Heks” verkopen we nog steeds sieraden, beeldjes, kleding (deze laatste alleen online), wicca-artikelen, en meer. In het Zwaard en Volk deel vind je onder andere heel veel zwaarden, dolken, messen, armour, middeleeuwse kleding en schoenen, kledingaccessoires (zoals knoopjes, linnen garen, points en fibulas), potten en pannen, eetgerei, maliën, alles voor beoefenaars van HEMA en NATUURLIJK ook mede en drinkhoorns!

Wat we zelf wel bijzonder vinden, is dat we steeds gewoon gedaan hebben wat we leuk vonden maar niet commercieel dachten. We begonnen met fantasy voordat het breder bekend werd, zo ook met gothic en met wicca gerelateerde items. Doordat we zo breed zijn in ons assortiment blijven we relevant.

Ons leven draait om de middeleeuwen

Alsof dit alles nog niet genoeg middeleeuwen is, begon ik ook nog eens draailier te spelen omdat me dat zo’n tof instrument leek. Nu, jaren later, spelen we met de groep Compagnie Gallimaufry op evenementen met draailier, davul, octaaf mandoline en doedelzak. We spelen alles akoestisch op middeleeuwse instrumenten. Het repertoire werd uitgebreid en bevat nu middeleeuws, 17e eeuws, Dickens, folk, en zelfs rock! Het is heerlijk om te spelen! Onze naam, Gallimaufry, vinden sommigen helaas onuitspreekbaar. Het is oud-frans en staat voor “van alles en nog wat” en vonden wij perfect bij ons passen, omdat tja, we van alles en nog wat doen :).

Het is wel duidelijk, ons hele leven draait om de middeleeuwen, werk en hobby, ons eigen huis staat ook vol met middeleeuwse spullen. En zwaarden haha. En fantasy natuurlijk ook nog.

Diverse keren per jaar staan we op diverse evenementen in binnen- en buitenland. Met Compagnie Gallimaufry om op te treden, of als Zwaard en Volk om te verkopen. Natuurlijk hebben wij onze favoriete markten en 1 daarvan is uiteraard Castlefest! Vanaf de eerste editie doen wij daaraan mee. De sfeer is super, de organisatie en vrijwilligers van Castlefest zijn super (dat maak je echt wel eens anders mee), de muziek is heerlijk. In al die jaren hebben we het flink zien groeien, en tegenwoordig staan we op het re-enactmentveld met onze (ook gegroeide) herkenbare blauw-witte tent, een heerlijk plekje. Samen met onze gewaardeerde vrijwilligers maken wij er elke keer weer een feestje van!

Je vindt Zwaard en Volk, hun assortiment en Compagnie Gallimaufry online via onderstaande links:

www.zwaardenvolk.nl 

www.malleheks.nl

www.HEMAworld.com

www.compagniegallimaufry.com

Bekijk ook