Blog

Vana Grimoire: English Pie

Je favoriete festival food thuis maken? Recepten hiervoor blijken populair. Op veler verzoek dan ook het recept voor een heerlijke English Pie. Op de evenementen kun je kiezen voor verschillende heerlijke smaken. Voor dit recept hebben we gekozen voor de klassieke Steak & Guinness. 

Voor vier personen
Tijd: 2.5 - 3 uur

Allereerst heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 25 gram roomboter
  • 600 gram stooflappen 
  • 2 a 3 rode uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 wortel
  • 70 gram tomatenpuree
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 350 ml vleesfond
  • 2 laurierbladeren 
  • 330 milliliter Guinness bier
  • 2 vastkokende aardappelen
  • 2 takjes peterselie
  • 5 plakken bladerdeeg
  • 1 ei
  • Peper en zout naar smaak

Overige benodigdheden

  • Ovenschaal (bijvoorkeur rond)
  • Braadpan met deksel

Hoe maak je het?

1. Plaats een ruime braadpan op het vuur en smelt hierin de roomboter. Voeg de stooflappen toe en zorg dat deze in 5 minuten bruin aangebakken zijn.

2. Snipper de ui en snij de wortel in stukjes.

3. Verwijder het vlees uit de pan.

4. Fruit de ui, knoflook en wortel ongeveer 3 minuten in het bakvet en stop vervolgens het vlees terug in de pan.

5. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 1 minuut mee. Hierna kun je de tomatenblokjes, fond en de laurierblaadjes toevoegen. Langs de rand giet je vervolgens het bier in de pan en breng het geheel aan de kook.

6. Zet het vuur laag en dek de pan af. Stoof het vlees in 2 uur gaar. Voeg na 1.5 uur aardappelblokjes, peterselie en zout en peper naar smaak toe. 

7. Verwarm je oven tot 200 graden Celsius. Rol de bladerdeeg plakken uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnede (indien je een rechthoekige schaal gebruikt, zorg dan dat de lap deze afmetingen krijgt). Schep het stoofvlees in een ronde ovenschaal.

8. Bestrijk de rand van de vorm lichtjes met ei en leg het deeg over het stoofvlees heen. Zorg ervoor dat het deeg goed aansluit op het vlees. Rol eventueel met een deegroller over het deeg om overhangend deeg te kunnen verwijderen. Overgebleven deeg kan worden gebruikt om de bovenkant verder te versieren: wees creatief!

9. Maak in het midden van het deeg een kruis zodat stoom goed kan ontsnappen. Bestrijk het deeg lichtjes met ei.

10. Bak jouw English Pie in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Als de deegdeksel goudbruin kleurt, is jouw English Pie klaar om ervan te genieten!

Eet smakelijk!

Bekijk ook