Blog

The Green Deal & Castlefest

In 2022 hebben wij van Vana Events ons met ons festival Castlefest aangesloten bij het initiatief Green Deal Circular Festivals. Dit Nederlandse initiatief houdt zich sinds 2011 bezig met het motiveren en inspireren om de impact van Europese festivals op het milieu zo veel mogelijk te reduceren voor 2025.

Dit initiatief vormt een samenwerkingsverband waarin organisaties ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Ieder festival heeft eigen doelen waar zij zich op focussen, ieder festival heeft immers eigen uitdagingen en publiek. Onder de organisaties die meedoen staan onder meer MOJO (Down the Rabbit Hole, Lowlands, North Sea Jazz), Stichting Vierdaagsefeesten en Alles Komt Goed B.V. (Zwarte Cross, Manana Manana).

Meer over het initiatief vind je hier.

Waarom een Green Deal?

Ieder evenement dat aangesloten is bij The Green Deal heeft eigen doelen en speerpunten. Castlefest is op veel vlakken al jaren bewust bezig met de afvalstromen van het festival. Sinds de eerste editie van Castlefest werken we met een statiegeldsysteem voor bekers. Ook delen onze partners en bezoekers onze gedachtegoed en helpen zij zo mee met het verminderen van de hoeveelheid afval die wij produceren. Toch kan het altijd beter.

In deze samenwerking van de Green Deal kunnen we informatie en inzichten uitwisselen met andere evenementen. Omdat iedere organisatie andere doelen en ervaringen heeft, kunnen we veel van elkaar leren.

Castlefest heeft als doel onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen, maar ook hoe we jou als bezoeker hierin kunnen betrekken.

Wat deden we al?

Gelukkig beginnen we niet bij nul. We kijken binnen het organiseren al jaren naar de opties om Castlefest groener te krijgen. Wel blijft het altijd belangrijk om de voors en tegens hierin af te wegen. Hierbij nemen we als uitgangspunt: Reduse, Reuse, Recycle. We verminderen de hoeveelheid afval die we produceren, hergebruiken wat we kunnen en recyclen materialen om ze een nieuwe bestemming te geven.

Aardewerken bekers

Sinds 2021 worden steeds meer plastic wegwerpproducten verboden in Nederland. Wanneer in 2022 bekend wordt gemaakt dat in 2024 op alle Nederlandse festivals een verbod op wegwerp plastic zou gelden, wordt op veel plaatsen het statiegeldsysteem voor bekers geïntroduceerd, waarbij bezoekers deze bekers tegen een borg mee kunnen nemen.Het was onderwerp van gesprek bij veel panels, bijeenkomsten en zelfs in talkshows.

Gelukkig is dit voor Castlefest niets nieuws: al sinds de eerste editie krijg je je drankje bij de bar in een aardewerken beker. Bij het bestellen van drinken betaal je extra munten als borg voor de bekers. Nadat de bekers leeg zijn kun je ze terug inleveren bij de bar en ontvang je de borg terug.

Naast dat het veel plastic afval scheelt, nemen de bekers je ook extra mee in het Castlefest-gevoel. Ze passen bij de mooiste kostuums en zijn ook nog eens een leuk souvenir na weer een geslaagde editie. En herinner je je Pass the Magic nog? Je vindt de video op Facebook en Instagram.

Als je al lang op Castlefest komt, kun je het je misschien wel herinneren: vroeger waren er ook aardewerken borden waarop het eten van cateraars werd geserveerd. Deze werden met de hand gemaakt en hadden oneffen stukken waardoor ze allemaal net anders van vorm waren. Hierdoor was het uitdagend om deze borden goed schoon te krijgen en waren ze bovendien lastig te stapelen.Dit gaf ons logistieke uitdagingen en uiteindelijk ook een enorme kostenpost in vervoer, het vervangen van kapotte borden en het waterverbruik bij het schoonmaken.

Gelukkig delen onze cateraars onze waarden om zo weinig mogelijk single use plastic te gebruiken. Na het verdwijnen van de aardewerken borden, wordt hun aanbod tegenwoordig geserveerd op borden en servies van papier, hout en bamboe - dit was al ver voordat de plastic varianten werden verboden vanuit de overheid.
Ook hebben we tijdens Castlefest 2022 een eerste proef gehad met herbruikbaar en recyclebaar servies. Meer hierover lees je verderop in de blog.

Achter de schermen

Deze veranderingen voor jou als bezoeker in ons proces naar een circulair evenement delen we graag, maar de veranderingen achter de schermen zijn minstens net zo belangrijk.

Een aantal van deze veranderingen wordt ervaren door meer dan 1000 man. Die aanpassingen vind je namelijk in het servicegebied van de vrijwilligers. Zo zijn de losse bekertjes en pakken drinken al lang verdwenen. Iedere vrijwilliger krijgt bij aanmelden op het terrein een plastic navulbare waterfles. Deze kunnen ze vullen met water of de verschillende sapjes bij de postmix machine. Dit scheelt veel in ruimte, transport en koeling. Ook de papieren wegwerpbordjes voor het eten zijn al tijden vervangen door echt servies - wat na gebruik bij de Interne Catering door een grote vaatwasser wordt gehaald.

Als je je via onze vrijwilligerswebsite aanmeldt als vrijwilliger, geef je antwoord op een paar voedsel-gerelateerde vragen, zoals eventuele allergieën. Dit wordt samen met de aantallen mensen die mee-eten meegenomen in de planning van de Interne Catering. Zo wordt er een menu samengesteld waarbij er tijdens de festivaldagen steeds keuze is uit twee gerechten. Hierdoor is er minder voedselverspilling. Is er toch wat eten over? Dan vormt dat de volgende dag nog een lekkere aanvulling op de lunch!

Wat doen we nu?

Naast de veranderingen die in de afgelopen tien jaar al zijn doorgevoerd, houden we sinds 2019 alle processen extra onder de loep.

Verbruik

Naast de zichtbare veranderingen zijn er ook minder zichtbare veranderingen. Er wordt constant gekeken naar mogelijkheden om het verbruik te verminderen. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor aggregaten die zo gekoppeld zijn dat ze samen het meest zuinige verbruik regelen.

Ook worden de opties voor zuinige toiletten voor evenementen steeds uitgebreider. Wat dacht je bijvoorbeeld van de wc doorspoelen met het water van het handen wassen!

Leveringen van materialen en producten worden zo veel mogelijk tijdens de opbouw op het evenemententerrein bezorgd. Dit scheelt weer een extra ritje vanuit onze opslag naar Lisse.

Afvalstromen

Gelukkig hebben wij de beste festivalbezoekers! Na het festival wordt het terrein handmatig nagelopen en al het resterende afval opgeruimd. Het valt altijd weer op hoe netjes jullie het terrein achterlaten!

Ook bij onze catering wordt er gekeken naar de hoeveelheid afval. Voor de frisdrank wordt waar mogelijk gekozen voor flessen die in kratten geleverd worden om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen.

Programmaboekje

Voorheen vonden we bij het opruimen tijdens en na het evenement veel programmaboekjes op het terrein en in ons afval. Dit heeft ons doen inzien dat de papieren boekjes vaak toch als een wegwerpproduct worden gezien. Om de hoeveelheid weggegooid papier te verminderen en ons terrein schoner te houden, zijn we in 2022 gestart met het aanbieden van drie opties:

  • Het programmaboekje bij de infostand, ten koste van een half muntje voor bezoekers die het boekje graag als aandenken mee naar huis nemen. De opbrengst hiervan gebruiken we voor de extra kosten door te kiezen voor gerecycled papier.
  • Een online inkijkexemplaar. Deze versie van het boekje is als PDF en via een app op je telefoon te bekijken.
  • Een printbare versie. Deze uitgeklede versies bevatten weinig kleur en design. Zo kun je thuis precies de pagina's printen die je nodig hebt, zonder dat je inkt verspilt aan versieringen en afbeeldingen.

Pilot herbruikbaar servies

Tijdens Castlefest 2022 hebben we de eerste proef gehad met nieuwe herbruikbare en recyclebare bakjes, borden en bestek bij een aantal cateraars. Na gebruik van het servies gooi je de etensresten in de prullenbak en stapel je het servies in de grote kratten op het caterplein. Deze worden opgehaald en vervolgens op de juiste manier verwerkt.
Deze pilot was onderdeel van het project ‘Herbruikbaar servies op festivals’ van LabVlieland voor Green Deal. Niet alleen wij als Castlefest waren onderdeel van deze pilot, ook Into the Great Wide Open en DGTL deden mee. 

Wat gaan we doen?

Ook voor de komende jaren houden we vast aan Reduce, Reuse & Recycle.
Na de pilot met het herbruikbare servies . Vanuit de feedback die we ontvingen hebben we gekeken hoe we dit nog beter kunnen laten lopen. Hierdoor kunnen we met trots zeggen dat tijdens Castlefest 2023 alle catering over is op het herbruikbare servies.

Daarnaast gaan we weer een stap verder in het (onder)scheiden van afval en grondstoffen. Zo is het plan om het afvalwater van de douches te filteren en te gebruiken voor het doorspoelen van de toiletten. Ook staat onder andere een combinatie van accupacks en aggregaten op de planning. Deze accu’s kunnen een groot deel van het festival van stroom voorzien. Ze zitten aangesloten aan de vaste stroomaansluiting en laden zo weer op. De aggregaten zijn hierdoor enkel op piekmomenten nodig als ondersteuning en zullen dus aanzienlijk minder draaiuren hebben.

Er zijn altijd manieren om te verbeteren. Veranderingen zijn soms klein, soms groot, en soms ook duur. We blijven met een open blik kijken naar ons festival en welke haalbare stappen we kunnen nemen. We houden rekening met iedereen die betrokken is bij het festival en welke invloed een verandering heeft. Zo zorgen we, samen met jou, voor een steeds groener Castlefest!

Heb je een goed idee, laat het ons weten!

Bekijk ook