Blog

Vana Grimoire: Ostara en lente-altaar

In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrondinformatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologieën, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. Deze keer vertelt gastblogger Lunadea je meer over Ostara en het maken van een passend altaar.

Ostara is de naam voor het lentefeest die door onze Keltische en Germaanse voorouders werd gevierd rond de lente equinox. Deze valt altijd rond 21 maart. Bij het aanbreken van de lente werd stilgestaan bij de geboorte van de natuur, dat te zien was in de geboorte van lammeren, bloemen die uit de aarde omhoog komen en de knoppen en het frisse groen aan de bomen. Dit is de tijd van een nieuw begin na de donkere maanden van de winter. De zon wint weer een kracht en warmt de aarde op, en met het toenemen van de warmte neemt ook de vruchtbaarheid toe.
Voor onze voorouders was dat belangrijk, want ze wisten dat als de natuur vruchtbaar zou zijn zij later in het jaar een goede oogst zouden hebben. Dat was reden genoeg om stil te staan bij het begin van dit nieuwe jaargetijde en ritueel eerbied te tonen aan deze vruchtbare aarde. Want wat je aandacht geeft, groeit.

Tegenwoordig zijn het vooral pagans, druïden, heksen en sjamanen die symbolisch en ritueel stilstaan bij de veranderingen van de seizoenen. Vaak word er aan deze seizoenswisselingen ook nog een extra symbolische betekenis gegeven, want nu we niet meer ons eigen voedsel verbouwen lijkt de betekenis van onze voorouders ver van ons af te staan. Maar ook wijzelf komen in deze tijd van het jaar tot bloei, ook wij gaan nu weer vaker naar buiten dan in de winter en ook wij hebben behoefte om weer in beweging te komen. En dat is ook een vorm van vruchtbaarheid: het sprankje levenskracht in jezelf dat nu weer tot leven komt na de winter!

Waar komt Ostara vandaan?

De naam voor dit lentefeest is ook de naam van de lentegodin Ostara, of Eaostre. Zij is een Germaanse lentegodin die vruchtbaarheid aan het land geeft. Haar symbolen zijn de een haas en een ei. Die heidense symboliek zien je nu nog steeds terug in de Paasgebruiken, waarbij nog steeds eieren worden beschilderd en je elkaar haas-figuren geeft. Het beschilderen van eieren is een lentetraditie dat je door heel Europa (en ook daarbuiten) terug ziet. Zelfs de Egyptenaren hadden de traditie om bij hun lentefeest beschilderde eieren uit te delen aan dierbaren om de heropleving van de natuur te vieren.

Vier Ostara thuis

Voor velen is het zichtbaar lichter en merkbaar warmer worden het teken dat de winter nu echt ten einde is en de lente terugkeert. Dat maakt eigenlijk iedereen blij en geeft je een goede reden om het te vieren!

Door ook wat van de lente in huis te halen, transformeer je de energie binnen ook van een plek om in de winter terug te trekken in een plek vol levenskracht en vrolijkheid. Dat begint bij een traditionele lenteschoonmaak, waarbij je niet alleen afstoft en schoonmaakt maar probeert om elk plekje met oude stof schoon te maken zodat je huis letterlijk wordt opgeschoond van het oude jaar.

Maar als dat je teveel werk is (wat ik begrijp, want dat kost best veel tijd) gooi dan eens alle ramen en deuren open en laat verse lucht binnen. Je zult merken dat alleen dát al een heel nieuw gevoel in huis geeft.

En door vervolgens een plek in huis speciaal in te richten voor de lente, creëer je een altaar. Dat klinkt hoogdravender dan het is, want het is geen plek van verering maar een plek speciaal voor een bepaald doel. In dit geval om de positiviteit van de lente door je huis te laten stromen. Ben je bang dat je huisgenoten het raar vinden, noem het dan geen altaar maar een seizoenstafel. Zorg dat het nieuw leven en vrolijkheid uitstraalt, want dat is de energie die je in huis wilt uitnodigen!

Hoe maak je een lente-altaar/ostara-altaar?

Vaak worden symbolen zoals zaden, bloemen, takken met frisgroene blaadjes, eieren, hazen en de kleuren lichtgroen en geel gebruikt. Eigenlijk zijn het allemaal heel herkenbare items en kleuren omdat we die nog ieder jaar in bulk in de winkels zien liggen als paasdecoratie. Al die spulletjes kun je gerust gebruiken om jouw huis en lente-altaar in te richten. Jouw gedachte erbij, versiering voor het lentefeest ostara, maakt dat het een andere lading krijgt.

 • Begin met het vrijmaken van een plek voor het lente-altaar en maak het oppervlak schoon.
 • Leg er eventueel een kleed of vacht neer. Het bedekken van het oppervlak is traditioneel een teken van respect en transformatie. Eerst was het nog gewoon een vensterbank, plank in de boekenkast of de bovenkant van een dressoir, nu is het een lente-altaar.
 • Decoreer het altaar nu met spullen die symbool staan voor de lente:
  🥚 Beschilderde eieren (symbolen van de terugkerende vruchtbaarheid)
  🥚 Lentebloemen
  🥚 Uitlopende takken van een krulhazelaar of wilg (symbolen van de natuur die steeds groener wordt)
  🥚 Afbeeldingen of beeldjes van Ostara, hazen, kuikentjes, lammetjes (symbolen van vruchtbaarheid)
  🥚 Kaarsen (vuur en licht symboliseert het terug komen van de warmte)
 • Een ostara-gebruik is om zaden even op je altaar te leggen en te laten opladen met de energie van alle symboliek die je bij elkaar hebt geplaatst. Daarna zaai je de zaden, om je bewust te worden van de natuur die nu begint uit te lopen nu de warmte weer in de grond trekt. Wil je snel resultaat, zaai dan tuinkers. Dat komt in een paar dagen op.
 • Je kunt je altaar verder naar wens versieren zoals jij dat mooi vindt. Wil je er edelstenen bij leggen? Doe dat vooral! Je zou daarbij rekening kunnen houden met de kleuren van ostara, maar dat hoeft niet. Je zou ook bloemblaadjes kunnen uitstrooien over je altaar. Of zet er wierook bij. Je richt je altaar in naar gevoel, er zijn geen vaste richtlijnen voor.
 • Denk tijdens het inrichten van je altaar eens aan jouw dromen. Nu je symbolisch als het ware uit de winterslaap of uit het ei kruipt, wat zijn nu je dromen om je vleugels voor te spreiden? Door hier tijdens het maken van het lente-altaar over na te denken,stuur je gedachten naar dat doel en haal je het als het ware naar je toe. De lente heeft heel veel ontluikende energie! Voel die ontluikende energie ook in jou, jij bent immers net zo goed onderdeel van de natuur. En dus kun je het krachtige open barsen wat bloemen en boomknoppen nu in de lente doen zelf ook ervaren. De lentekracht is die van iets nieuws beginnen en openbloeien. Hoe mooi zou het zijn als je dit jaar begint met het najagen van jouw dromen.

Fijne lenteviering allemaal!

Liefs,
Lunadea

Lunadea houdt zich bezig met de natuur, levenskracht en traditionele hekserij. Op haar website www.lunadea.nl vindt je onder andere blogs, cursussen en boeken van haar hand om alles te leren te komen over hekserij en de magie van de natuur.
Ook via haar Facebookpagina Lunadea's Traditionele hekserij en op haar Instagram pagina deelt ze interessante verhalen en rituelen.

 

Bekijk ook