Blog

Vrijwilligers vertellen: Cathlyn

Een kijkje in de keuken bij Cathlyn van de Interne Catering

Castlefest zou niet bestaan zonder onze fantastische vrijwilligers! Samen wordt er voor, tijdens en na het festival hard gewerkt om Castlefest tot een prachtig festival te maken. Er zijn meer dan 20 teams met elk hun eigen taken en verantwoordelijkheden. In deze blogs vertellen vrijwilligers over het reilen en zeilen in hun team. Dit keer spreken we Cathlyn van team Interne Catering.

Team Interne Catering zorgt voor een goed gevulde maag van alle vrijwilligers en artiesten. Dit gebeurt al vanaf het begin van de opbouw, maar uiteraard ook tijdens de festivaldagen. Cathlyn draait mee bij de Interne Catering tijdens het festival. “Ik heb al acht festivals meegedraaid, altijd bij de Interne Catering. Mijn zus was daar al veel langer vrijwilliger, en toen het team meer mensen zocht, vroeg mijn zus me mee. In mijn eerste jaar waren er nog meer mensen die net als ik voor het eerst waren. Dit schept direct een band en ik heb er sindsdien een aantal hechte vriendschappen bij.”

Het begint voor het festival

Om vrijwilliger te worden meld je je aan voor jouw favoriete team via de vrijwilligerswebsite (meer informatie op onze vrijwilligerspagina). Daarna gaat er wat tijd overheen waarin alle aanmeldingen bekeken worden en de indeling wordt bepaald. Als alles rond is krijg je een bevestigingsmail met daarin het team waar je komende editie in zit. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met je voorkeuren.

“In de weken voor het festival begint de voorpret al. We hebben contact met onze coördinator Lotte over de roosters. Per dag werk je acht uur, maar hebt wel de vrijheid om aan te geven of je bijvoorbeeld een hele dienst achter elkaar wil, of liever opgesplitst in twee delen, waarbij je eerst een paar uur werkt, dan vrij hebt, en dan weer een paar uur werkt. Omdat je je voorkeuren kunt aangeven, wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met bijvoorbeeld een band die je heel graag wil zien of een lezing die je wil bijwonen. En speelt er toch een band terwijl ik dienst heb? Dan kan ik op woensdagavond altijd kijken of iemand wil ruilen. We zien elkaar dan na het algemene vrijwilligers praatje en helpen elkaar graag.”

De diensten

De Interne Catering is eigenlijk een van de vrijwilligers hotspots. Onze openingstijden zijn langer dan die van het festival. De voorbereiding voor het ontbijt begint om 6.00 uur ‘s ochtends en we zijn ook nog open voor een late-night snack. De eerste dienst klinkt vroeg, maar ik vind het altijd leuk om dan te werken: de slaperige koppies die langzaam binnendruppelen blij maken met hun eerste kopje koffie. Afgelopen editie had ik juist ook wat latere diensten. Dan neem ik een tas mee met alle spullen die ik die dag nodig heb, met daarin mijn werkkleding én een mooie outfit voor wanneer ik vrij ben. Met het team hebben we een plek waar we onze spullen kwijt kunnen en ook een eigen plek om rustig te eten, als je even weg wil uit de drukte. Als ik daar ‘s ochtends aan kom, ontbijt ik en bekijk ik ondertussen alvast de planning van de dag. Zijn er nog nieuwtjes? Bieden we vandaag een special aan zoals croissantjes of eitjes bij het ontbijt? En natuurlijk: wat eten we vanavond?

Vrije tijd

Tijdens de dienst draag ik een lange broek en dichte schoenen, maar wanneer ik vrij ben, kleed ik me om in een mooie jurk en doe ik wat make-up op, om vervolgens van het festival te gaan genieten. Op Castlefest geniet ik het liefst door rond te wandelen en te genieten van iedereen die er rondloopt. Voor de schrijversmarkt neem ik altijd wat extra tijd. Ik hou van lezen en vind het heerlijk om een praatje te maken met de schrijvers. Als mijn dienst weer bijna begint kleed ik me weer om in mijn werkkleding. Make-up mag je gewoon ophouden, maar sieraden aan de handen dragen we niet, en ons haar zit weer netjes vast.

De verschillende taken

Er zijn drie posities bij Interne Catering. Je kunt balie staan, voor het uitgeven van eten aan iedereen die langskomt. In de keuken helpen bereiden of bij de wasstraat. Hierin wisselen we tijdens de dienst door, want zo blijft het werk leuk en afwisselend. Alleen maar moeten afwassen wordt tenslotte ook saai ;-) Gelukkig hebben we sinds een paar jaar zo’n horeca doorschuifvaatwasser: zo gaat de vaat lekker snel. In mijn eerste jaar moesten we alles nog spoelen. Maar dit zorgde tijdens warme dagen dan wel voor de leukste watergevechten!

Wat ook nieuw is sinds een paar jaar, is dat er gebruik wordt gemaakt van echt servies in plaats van wegwerp. Dit zorgt voor minder afval, maar wel voor wat meer afwas. Iedereen draagt wel zijn steentje bij en schraapt na het eten de laatste resten van het bord en geeft bord en bestek af bij het begin van onze wasstraat. Onze vaatwasser draait in ieder geval volcontinu!

We verzorgen het eten voor zo’n 1000 mensen. Niet alleen vrijwilligers, ook bands en sommige acts schuiven aan. We beginnen dus al vroeg op de dag met de voorbereidingen voor het avondeten en snijwerk. Iedere groente krijgt een eigen schone plank en mes. Schoon en netjes werken is ons motto. Onze coördinator Lotte en kok Eric focussen op de maaltijden voor mensen met een allergie, zodat ook dat goed verloopt. Samen beslissen zij voor het festival alle maaltijden, zorgen dat er gevarieerde opties zijn op uit te kiezen, met vlees of vegetarisch en rekenen de voedingswaarden voor de gerechten uit. Op Castlefest wordt hard gewerkt en dat gaat natuurlijk het beste met een goed gevulde maag!

Ik sta het liefst aan de balie. Tijdens ontbijt en lunch zorg je dat al het brood en beleg aangevuld wordt. Tijdens het avondeten schep je het eten op. Maar dat is niet waarom ik hier graag sta. Dit is de plek waar je alle andere vrijwilligers tegenkomt en ik geniet van de interacties die je dan hebt. Je maakt een gezellig praatje en leert nieuwe mensen kennen. Ook kunnen we een extra oogje in het zeil houden en letten we op elkaar. Op warme dagen vraag ik aan iedereen of ze wel genoeg drinken of geef ik de tip om even wat bouillon te pakken. We doen het toch samen, en zo help je iemand de dag door als het bijvoorbeeld door warmte wat uitdagender is.

“De meeste problemen zijn op te lossen met water en meloen.”

Je bent natuurlijk achter de schermen aan het werk, dus ziet tijdens je dienst geen bezoekers. Je krijgt op dat moment de sfeer van het festival niet direct mee, maar de gezelligheid maken we zelf! Ik vind het juist fijn om voor vrijwilligers te werken. Je ziet steeds dezelfde gezichten en het schept een band. Ook ben je soms een klankbord of klaagmuur als iemand even komt zitten. Ik ben er voor je, dus vertel het maar en gooi het er allemaal maar uit! Ik luister en zorg dat je even gaat zitten met wat water of een stuk meloen. Daar is namelijk bijna alles mee op te lossen!

Iets voor jou?

Voor alle taken in de keuken geldt: Als je lekker doorwerkt is er genoeg tijd om tussendoor even te zitten, wat te drinken en te genieten van het zonnetje. Met de rest van het team maken we er een gezellige tijd van. Je hoeft ook niet te kunnen koken om bij de Interne Catering te komen helpen, zolang je maar graag je handen uit de mouwen steekt.

We werken hard, maar er is voldoende tijd om te chillen en plezier te maken. Omdat er een duidelijke planning is, kunnen we soms al voorbereidingen treffen voor de volgende dag. We zijn niet afhankelijk van de indeling van het terrein of de line-up van de podia. Iedereen moet tenslotte eten. En het grote voordeel: wij weten altijd wat de pot schaft ;-)

Lijkt het je leuk om Cathlyn te komen helpen bij de Interne Catering of wil je in een ander team komen helpen? De informatie over alle teams en vrijwilliger zijn vind je hier op de website.

Bekijk ook