Blog

Vrijwilligers vertellen: Dorien

We kijken mee met Dorien van team Toezicht

Castlefest zou niet bestaan zonder onze fantastische vrijwilligers! Samen wordt er voor, tijdens en na het festival hard gewerkt om Castlefest tot een prachtig festival te maken. Er zijn meer dan 20 teams met elk hun eigen taken en verantwoordelijkheden. In deze blogs vertellen vrijwilligers over het reilen en zeilen in hun team. Dit keer spreken we Dorien van team Toezicht.

De leden van team Toezicht zijn de ogen en oren op het festival. Ze zien er op toe dat mensen op de juiste plekken worden toegelaten en houden een oogje in het zeil of de huisregels worden nageleefd. Dorien is acht jaar geleden begonnen bij team Toezicht: ‘Mijn vrienden waren vrijwilliger bij festivals. Dat klonk leuk, maar die festivals en hun taken spraken me niet helemaal aan. Dus ik ben zelf gaan zoeken naar iets dat bij mij past en kwam uit bij Castlefest. Ik twijfelde eerst of Toezicht wel iets voor mij zou zijn, maar sindsdien heb ik die groene polo niet meer uitgedaan!’

De mensen van Toezicht dragen tijdens hun dienst allemaal een donkergroene polo. Zo herken je ze eenvoudig en zie je meteen naar wie je met je bandje mag zwaaien bij de camping ingang. Ook krijgen ze door hun herkenbaarheid veel vragen van bezoekers die ze met liefde beantwoorden.

Hoe het werkt

Het Castlefest terrein is groot, zeker met de camping en de gebieden achter de schermen erbij. Dat is waarom team Toezicht met squads en sectoren werkt. Het hele terrein wordt opgedeeld in een aantal sectoren, waarbinnen verschillende posten bemand moeten worden.

Er zijn vaste posten en surveillance posten. Bij die eerste komt het vooral neer op bandjes controle bij een doorgang tussen het festivalterrein en een gebied achter de schermen. Als je op een surveillance post staat loop je juist rond binnen de sector en hou je op die manier alles in de gaten.

Als vrijwilliger word je ingedeeld in een ‘squad’. Dit is een groepje mensen waarmee je het hele festival samenwerkt, met aan het hoofd een squad leader. De squad is gezamenlijk verantwoordelijk voor een sector. De squad leader zorgt dat iedereen op de juiste post staat op het moment dat de dienst in die sector begint. Afhankelijk van de voorkeuren van de squad, wisselt iedereen om de 1 of 2 uur van positie.
Na een aantal uur wissel je met je squad door naar een volgende sector. Je ziet tijdens je dienst dus het hele festival. Er zijn meer squads dan sectoren, dus als je in die periode geen sector hebt ben je helemaal vrij!

Situatie 2022

Dorien vertelt over hoe het tijdens Castlefest 2022 was: ‘De indeling van het terrein verandert ieder jaar wel wat. Soms zijn het grote veranderingen die je als bezoeker ook ziet. Soms zijn het juist vooral veranderingen achter de schermen. Dit maakt dat de indeling van de sectoren en het aantal posten ieder jaar wat kan verschillen. In 2022 waren er drie sectoren en vier squads met elk ongeveer tien mensen. Een van de sectoren had vier vaste posten en twee surveillance posten. Hierdoor zijn er dus zes mensen aan het werk. De andere vier personen staan reserve. Je bent op dat moment niet helemaal vrij, maar kunt (zoveel mogelijk binnen je sector) gewoon van het festival genieten totdat je nodig bent. Als we meer mensen in het team hebben, kunnen we dus nog meer rouleren in diensten en schuiven in roosters zodat mensen hun favoriete band kunnen zien.’

Onze squad tijdens Castlefest 2022:

Een hechte groep

‘Omdat je met een kleine groep veel samenwerkt, ontstaat er al snel een hecht team! De leukste Castlefest edities die ik heb gedraaid, zijn de edities waarbij we een team hadden wat met elkaar en voor elkaar werkt. Je doet het toch echt samen. Met mijn squad van afgelopen jaar heb ik nog steeds veel contact via onze actieve Whatsapp groep.

In iedere squad zit een combinatie van nieuwe en ervaren mensen. Doordat ik al een aantal jaar meeloop ben ik nooit bang dat ik niet bij mijn vrienden zit. Die zitten namelijk verdeeld over alle squads, en dus ook in die van mij. Ook zie ik ze natuurlijk tijdens en buiten mijn diensten om en leer ik binnen mijn squad snel de nieuwe mensen en toekomstige vrienden kennen.

Het leuke aan team Toezicht is dat je tijdens je dienst het hele festival ervaart, je staat er midden in. Tijdens een surveillance rondje kun je vast bekijken bij welke marktkramen je langs wil tijdens je pauze, en op de achtergrond hoor de muziek van de bands. Ik kom nu vooral voor mijn vrienden, maar voor een optreden van Rapalje heb ik graag even vrij!’

Is team Toezicht iets voor mij?

Mensen verwachten dat je in team Toezicht aan het werk bent als een soort uitsmijter, maar dat is zeker niet het geval! We zouden misschien beter sfeerbeheer kunnen heten ;-)

Door het woord ‘Toezicht’ wordt er toch verwacht dat we super streng en serieus moeten zijn en veel situaties met vervelende mensen moeten afhandelen. Maar dat maak ik bijna niet mee. Iedereen op Castlefest wil gewoon een gezellige dag en een leuke ervaring hebben, dus je komt er vaak samen op een vriendelijke en rustige manier wel uit. Als je de lach weer terug weet te toveren op ieders gezicht, heb je het goed gedaan.

Er zijn een aantal kwaliteiten die je naar mijn idee nodig hebt als toezichthouder.
Het belangrijkste is dat we het oplossen. Wat is ‘het’? Nou, iedere situatie waar we mee te maken krijgen. Het gaat dus om probleemoplossend vermogen, maar als je dat nog niet hebt leer je dat snel genoeg. Soms kan de oplossing ook zijn dat jij de oplossing niet hebt of weet en dat je je squad leader erbij haalt. Zolang je maar eerlijk en open hierover communiceert.

Ook moet je er op berekend zijn dat je heel veel stappen maakt. Goede wandelschoenen en een beetje conditie mogen dus niet ontbreken. Op de vaste posten staan wel vaak stoelen, dus als je het aangeeft kan je squadleader je daar indelen als je bijvoorbeeld last hebt van je knie.

En vergeet ook je positieve houding niet mee te brengen! Als we er allemaal van uit gaan dat iedereen hier is om lol te hebben, dan maken we er - zowel in je team als met bezoekers - samen een feestje van. Er staat nergens dat je als een stijve hark bij een ingang moet staan. Dus vraag de bezoekers gerust om een goede high five zodat alle armen mooi de lucht in gaan en je alle bandjes goed kan zien ;-)

Ik heb nooit bij een ander team gezeten, maar ben daar ook niet naar op zoek. Binnen Toezicht zijn er ook mogelijkheden. Zo ga ik komend jaar voor het eerst aan de slag als squad leader. Ik ben in mijn squad niet op zoek naar de grootste, meest zelfverzekerde mensen. Ik wil mensen die met elkaar en voor elkaar willen werken. Die zorgen dat ze op tijd zijn om een collega af te lossen en bereid zijn even te helpen als iemand toe is aan een plaspauze of wat drinken.

Ik durf wel te zeggen dat er bij ons in positieve zin een steekje los zit. Als je als vrijwilliger voor het eerst komt en nog geen vrienden binnen het festival hebt, dan vind je bij ons een plekje waar je je thuis kunt voelen en snel opgenomen wordt in het team. Kortom: je bent hartstikke welkom bij team Toezicht!

Lijkt het je leuk om Dorien te komen helpen bij Toezicht of wil je in een ander team komen helpen? De informatie over alle teams en vrijwilliger zijn vind je hier op de website. De vrijwilligers inschrijvingen voor Castlefest 2023 zijn geopend sinds 31 januari 2023.

Bekijk ook