Blog

Vana Grimoire: Imbolc

In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrondinformatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologieën, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. Deze keer duiken we in het jaarfeest Imbolc en hoe je je eigen altaar kunt maken.

Dit jaarfeest wordt gevierd vanaf zonsondergang op 1 februari tot en met 2 februari.

Waarom vieren we Imbolc?

Volgens de Keltische traditie wordt Imbolc gevierd tijdens het middelpunt tussen de winterzonnewende en de lente-equinox. Het dient als een herinnering dat de winter tot het einde komt en de lente om de hoek staat. De aarde warmt op, de zon laat zich zien en de eerste bloemen beginnen te bloeien.

Deze viering is gekoppeld aan de godin Brighid. Zij hoort bij de heilige vlam en de beschermer van huis en haard. Om haar te eren, zuiveren mensen hun huis en maken zij het schoon. De ‘lente schoonmaak’ is hiervan afgeleid, de perfecte manier om de lente terug in de wereld te halen.

Brighid is echter niet alleen de godin van het huis. Ze is ook de godin van het vuur, smeden, vruchtbaarheid, geneeskrachtige wateren en bronnen. Een andere manier om Imbolc te vieren is vanuit het jaarwiel. Imbolc is een belangrijk kenmerk voor de landbouwkalender. Boeren beginnen hun velden voor te bereiden op de eerste oogst rond deze tijd en ze kunnen een offer doen voor Brighid om de aarde te zegenen en vruchtbaar te maken, voor goede gewassen.

Romeinen vierden deze feestdag als een zuiveringsritueel ‘Lupercalia’ op 15 februari. Tijdens dit ritueel offerden ze een geit en van de huid maakten ze verschillende zwepen. Mannen renden door de stad, sloegen met de zweep en mensen die door de geitenhuid werden getroffen, hebben geluk in het leven.

De Christelijke viering van dit jaarfeest is Candelmas. Een feest van zuivering van de Maagd, gevierd op 2 februari. Volgens de Joden wordt een vrouw veertig dagen na de geboorte gezuiverd, februari is veertig dagen na de geboorte van Christus. Het feest zou met gezegende kaarsen worden gehouden en alle lichtjes, het eten en vuren zouden de laatste loodjes van de winter weer draaglijker maken.

Hoe kun je Imbolc vieren?

Er zijn allerlei manieren waarop je Imbolc kunt vieren.

Een van deze is om Imbolc te vieren door een Brighid-kruis te maken. Stro dat 's nachts is geweekt, wordt om stokken gewikkeld die als frame dienen. Daarna versier je ze met de eerste bloemen uit de tuin. Ze kunnen boven je bed worden gehangen of overal in huis. Ze werden gebruikt om de zaadjes te zegenen voor het planten en er werd gezegd dat je ze onder je matras moest leggen voor een grotere kans op conceptie.

Zoals eerder vermeld, is de voorjaarsschoonmaak een goede manier om Brighid te eren. Ruim alles op wat je plek rommelig maakt, dingen die voelen alsof het ze niet langer horen of geen goede energie brengen. Verwijder stof en vuil. Laat frisse lucht binnen en verwijder de stoffige droge lucht die de winter meebrengt en brand wat wierook om de negatieve energieën weg te jagen.

Vuur is een belangrijk element in dit jaarfeest. Dus als je van plan bent om rituelen, decoratie of feesten te doen, zul je merken dat kaarsen of vuur een belangrijke rol zullen spelen bij het eren van Imbolc en Brighid.

Als laatste tip, voor nu, omdat Imbolc ook over zuivering gaat, kun je een bron of waterval bezoeken om te zuiveren. Stromend water neemt de slechte en negatieve energieën mee, waardoor je je vernieuwd en fris voelt.

Hoe zet je een altaar voor Imbolc op?

Je altaar versieren is iets heel persoonlijks. Wat ik schrijf zijn ook geen regels, maar dingen die dienen als tip of extraatje in de decoratie als voorbereiding op het feest. Het belangrijkste is dat je alleen dingen gebruikt die voor jou goed voelen.

Kleuren:

  • Rood, voor de opkomende zon en vuur
  • Groen, voor het leven dat brouwt onder de aarde
  • Wit, voor de smeltende sneeuw

Om de elementen te eren:

  • Kelk, glas of kom voor water en om de koppeling van Brighid met bronnen te eren
  • Stokken, bladeren of aarde voor aarde, Je kunt ook bollen of zaden gebruiken voor bloemen die nog moeten bloeien
  • Wierook voor lucht
  • Kaarsen voor vuur, hoe meer hoe beter. Dit festival gaat over het vieren van het terugkerende licht

Wierook, kristallen en kruiden om te gebruiken:

De narcis en het madeliefje symboliseren een nieuw begin en nieuwe groei of wedergeboorte. Dat past perfect bij de viering van Imbolc. Dit zijn ook een van de eerste bloemen die na de winter beginnen te bloeien.

Het branden van salie heeft een zuiverend en reinigend effect op de ruimte en jezelf.

Bergkristal is een van de meest neutrale kristallen. Het heeft ook een groot genezend effect en neutraliseerd energieën om je heen en je altaar.

Vier je Imbolc? Hoe ga je dat vieren? Laat het ons weten wanneer je nog meer rituelen of ideeën hebt om dit jaarfeest te eren.

Door Dewi van Zeggelaar

Bekijk ook