Blog

Vana Grimoire: Ostara

In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrondinformatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologieën, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. Deze keer duiken we in het jaarfeest Ostara.

Het Keltische jaarfeest Ostara valt ieder jaar rond 21 maart. Tijdens dit feest zijn de dag en de nacht precies even lang. Dit wordt ook wel de lente-equinox genoemd.
Ondanks dat Pasen pas een maand later is, heeft het veel symboliek overgenomen uit de rituelen rondom Ostara.

Wat is Ostara en wat wordt er gevierd?

De naam Ostara is te danken aan de Germaanse godin Eostre, ook wel Ostara genoemd. Zij is de lentegodin van het leven en de vruchtbaarheid. Tijdens de lente-equinox wordt haar terugkeer gevierd. De dagen worden namelijk weer langer, het licht wint het weer van de duisternis en de lente begint.

Tijdens dit lentefeest staat men erbij stil dat de natuur weer aan de slag gaat en alles weer gaat leven. Een vruchtbare periode breekt aan voor zowel mens, vee en aarde. Het feest vormt een belofte voor een vruchtbaar jaar.

Vroeger werd deze vruchtbaarheid extra gestimuleerd door verschillende rituelen. Het oude wordt losgelaten en het nieuwe verwelkomt. De eeuwenoude symbolen voor vruchtbaarheid, het ei en de haas, worden afgebeeld in decoraties.

Hoe lijken Ostara en Pasen op elkaar? 

De naam Eostre lijkt op Easter, de engelse naam voor Pasen. Er wordt dan ook gedacht dat Ostara de basis vormde voor het Christelijke Paasfeest.

Vanuit het Christendom vormt Pasen het feest van de wederopstand van Jesus. Het houdt vast aan de symboliek dat het begin van de lente zorgt voor een nieuw begin en de natuur laat herleven.

De haas en het ei, symbolen van vruchtbaarheid, komen we ook bij Pasen weer tegen.
Misschien ken je het liedje van vroeger nog wel:
“Éen ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een paasei.”
Ook dit zou een Christelijke verwijzing zijn naar de heilige drie-eenheid die het Christendom aanhangt.

De datum van Pasen is ook te berekenen door te kijken naar de lente-equinox. Met de equinox als startpunt, kijk je in de maankalender naar de eerstvolgende volle maan. De eerste zondag die daarop volgt, is de zondag waar Eerste Paasdag op valt.

Het blijft onduidelijk hoe het gebruik om eieren te schilderen is ontstaan. Het vermoeden is dat dit pas begon in de vastentijd voorafgaand Pasen. In die periode mocht men geen eieren eten, maar legden de kippen wel gewoon door. Om te kunnen onthouden welke eieren nog vers waren en welke al langer lagen, ging men werken met kleurcoderingen op de eieren. Toen de paastijd aanbrak, en er weer eieren gegeten mochten worden, gaven alle eieren in verschillende kleuren een feestelijk beeld op tafel.

Hoe kun je zelf Ostara vieren?

Er is natuurlijk geen goede, of foute manier om Ostara te vieren. Met de juiste intenties kun je jouw viering vormgeven zoals je zelf wil. Wel noemen we graag een paar onderdelen die je mee kunt nemen in je eigen viering.

Zo kun je het ei als vruchtbaarheidssymbool op verschillende manieren terug laten komen.

Als je deel uitmaakt van een grotere viering kun je iedereen een gekookt ei laten meenemen. Iedereen verstopt hun ei en vervolgens ga je op zoek. De bedoeling is om allemaal één ei te vinden (en dan natuurlijk niet die van jezelf).

Deze eieren kunnen versierd zijn met een wens, spreuk of doel voor het komende jaar bevatten. Je leeft naar het doel wat het gevonden ei je geeft.

Vervolgens kun je het ei aan de aarde schenken, of natuurlijk lekker opeten.

Het vorige Keltische jaarfeest was Imbolc, hierbij ging het om de grote schoonmaak en het achterlaten van het oude. Een van de gebruiken hierbij is om in een buidel zaden te verzamelen. Deze zaden kunnen nu tijdens Ostara gezaaid gaan worden.

Deze dagen kun je ook goed de lente in huis halen door je huis en tuin extra aan te kleden met voorjaarsbloemen. Laat het hele huis extra lekker ruiken door hot cross buns te bakken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer gebruiken en rituelen die passen bij een Ostaraviering. Zo geeft Lunadea in deze blog nog meer inspiratie voor activiteiten en het aankleden van je lente-altaar.
Welke activiteit mag volgens jou niet in het lijstje ontbreken?


Door Lena Gijsbrechts

Bekijk ook