Blog

Vana Grimoire: Hot Cross Buns

Rond 21 maart vieren we met elkaar Ostara. In 2021 vierden we dit samen met jullie tijdens Castlefest celebrates Ostara. Eten is een belangrijk onderdeel tijdens onze festivals, dus is het vanzelfsprekend dat eten ook belangrijk is tijdens onze live events. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we voor jullie een Ostara recept: Hot Cross Buns.

Wat zijn Hot Cross Buns?

Deze zoete kruidige broodjes begonnen als een eerbetoon aan Eostre, de lente godin. Het kruis op de broodjes is een verwijzing naar een eeuwenoud symbool: het zonnewiel. Deze ronde broodjes zijn dus een perfecte toevoeging aan de lente equinox, waarop het licht wint van het duister. Door de eeuwen heen bleef dit broodje populair. In 1592 besloot Koningin Elisabeth I zelfs dat Hot Cross Buns uitsluitend op Goede Vrijdag, Kerstmis en tijdens begrafenissen verkocht mochten worden. Ze waren veel te speciaal om op andere dagen gegeten te worden. Mensen begonnen daardoor zelfs illegaal thuis de broodjes te maken. Wanneer ze betrapt werden, moesten ze alle Hot Cross Buns aan de armen geven.

Benodigdheden voor Hot Cross Buns

Nu denk je vast: die broodjes wil ook wel eens proberen! Dat begrijpen we helemaal, dus we delen graag het recept met je. Je hebt de volgende ingrediƫnten nodig:

 • 1 eetlepel droge gist
 • 250 ml melk
 • 60 gram suiker (plus twee eetlepels for glazuur)
 • 450 gram meel
 • 50 gram boter, op kamertemperatuur
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels water
 • 100 gram gemixt droog fruit (wij gebruikten cranberries en rozijnen)
 • 2 theelepels koekkruiden

Hoe maak ik Hot Cross Buns?

 1. Verhit de melk in een klein pannetje totdat het warm is en voeg hieraan de droge gist en 1 theelepel suiker toe. Laat het goedje op laag vuur staan voor ongeveer 20 minuten totdat het gaat schuimen.
 2. Mix de meel en zout in een grote mengkom. Vermeng hierin de boter. Voeg vervolgens de overige suiker, de koekkruiden en het gedroogde fruit toe aan het meel mengsel en zorg dat alles goed vermengd raakt met elkaar.
 3. Voeg nu het gistmengsel toe en kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak voor zo'n vijf minuten.
 4. Maak van het deeg een ronde bal en stop deze terug in de mengkom. Dek de kom af en laat het op een warme plek rijzen voor 45 minuten, totdat het deeg verdubbeld is in grootte.
 5. Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
 6. Verdeel het deeg in 12 broodjes. Plaats ze op een ingevette bakplaat en maak met een mes een kruisvorm bovenop. Bak de broodjes voor 15 a 20 minuten, totdat ze gerezen en goudbruin van kleur zijn.
 7. Meng twee eetlepels suiker met twee eetlepels gekookt water totdat de suiker is opgenomen. Borstel deze glazuur over de broodjes terwijl ze nog heet zijn.
 8. Optioneel: je kunt de kruisvorm vullen met een glazuur, room, poedersuiker of iets anders lekkers. Maar ook zonder zijn ze heerlijk!

We zijn benieuwd of jouw Hot Cross Buns ook gelukt zijn, deel je resultaten vooral met ons. Eet smakelijk!

Benieuwd naar andere manieren om Ostara te vieren? Bekijk dan eens deze gastblog van Lunadea over Ostara

Bekijk ook