In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrondinformatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologieën, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. In deze blog bespreken we het jaarfeest Samhain.
Eind oktober is de tijd voor het Keltische jaarfeest Samhain. Meestal valt dit rond 31 oktober, maar omdat de Kelten gebruik maakten van een maankalender, kan de precieze dag afwijken in onze telling.
Volgens de Kelten begint alles vanuit het donker. Het is dan ook niet vreemd dat zij de winter zagen als het moment waar het jaar mee begint. Onze huidige kalender laat de winter half december beginnen, maar voor de Kelten was dat anders. Zij zagen Samhain als de start van de winter. Dit maakt Samhain het Keltische Oud & Nieuw. Het feest ging van start na het vallen van de avond en ging door in de nacht, in het donker.
Samhain is het laatste oogstfeest
Het is het laatste oogstfeest van het jaar. Tijdens Lughnasadh (de periode rond Castlefest) en Mabon (eind september) wordt er al tweemaal dankbaarheid getoond voor de goede oogst en alles wat de aarde biedt. Tijdens Samhain werd de laatste oogst binnengehaald en werd ook het vee geslacht om alles goed voor te bereiden op het overwinteren en de koude periode die aanbreekt.
Samhain is het einde van een vruchtbare periode, maar daarmee ook een nieuw begin.
We krijgen weer de kans om te overdenken, te beslissen en vers het nieuwe jaar in te gaan.
Waar sta jij bij stil tijdens Samhain?
De sluier tussen de werelden
De Kelten geloofden dat tijdens de nacht van Samhain de sluier tussen onze wereld en de Andere Wereld het dunst was. Tijdens deze nacht kunnen doden de reis maken om onze wereld van de levenden te bezoeken.
Om overleden dierbaren de weg naar huis te laten vinden, werden paden, ramen en deuren verlicht met kaarsen. Ook dek je de tafel met extra borden voor je extra gasten.
Niet alleen dierbaren kunnen de oversteek naar deze wereld maken, ook kwade geesten kunnen een bezoekje brengen. Om deze te verjagen kerfden de Kelten enge gezichten in pompoenen, maar ook in knollen en aardappelen.
Veel belangrijke gebeurtenissen uit de Ierse mythologie speelden zich af tijdens Samhain. Hill of Tara, een belangrijke plaats uit de mythologie (zoals je kunt lezen in deze Keltfacts blog) bevat een graftombe in de heuvel. De zon raakt de ingang van deze graftombe maar twee keer per jaar. Tijdens Imbolc en tijdens Samhain. Dat kan geen toeval zijn!
Halloween
Je herkent vast wel elementen uit Samhain die hun plaats in de hedendaagse Halloween viering hebben gevonden. Het feest begint pas in het donker en geesten dwalen door de straten. Maar ook het kerven van enge gezichten in pompoenen is voor veel mensen een traditie geworden.
Blessed Samhain
Wij zien het als een moment om terug te blikken op het verleden, los te laten en je klaar te maken voor de toekomst.
Hoe je thuis ook Samhain viert, met een mooie gedekte eettafel, het kerven van pompoenen of gewoon met een griezelfilm op de bank… we wensen je een blessed Samhain!
Er zijn acht Keltische jaarfeesten. In onze Vana Grimoire lichten we ze graag toe. Lees zo ook onze blogs over Ostara, Beltane en Litha.