Blog

Vana Grimoire: Mabon

In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrondinformatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologie├źn, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. In deze blog bespreken we het jaarfeest Mabon.

Ieder jaar rond 21 september vindt de herfstequinox plaats. In 2021 valt dit op woensdag 22 september. Net als tijdens de lente-equinox rond Ostara zijn de dag en nacht dan precies even lang. Op deze dag wordt het tweede oogstfeest gevierd, Mabon. We bedanken opnieuw voor een vruchtbaar seizoen en een rijke oogst.

De oogstfeesten

Het eerste oogstfeest was Lughnasadh in augustus, waarbij de eerste graanoogst binnengehaald kon worden. Nu is het de beurt aan Mabon. Tijdens dit oogstfeest staan we stil bij het deel van de oogst wat nu binnengehaald kan worden. Waar we tijdens Lughnasadh vooral hebben genoten van de overvloed helpt deze oogst ons juist voor te bereiden op wat komt. Het zal ons door de winter heen helpen. Het is de tijd van appels, druiven en pompoenen.
Hierna volgt Samhain eind oktober. Dan zal de laatste oogst binnen worden gehaald.

Vind de balans

Mabon draait ook weer om balans. Je ziet het terug in de natuur. De herfst doet haar intrede en de natuur laat los wat ze niet meer nodig heeft. Het is een mooi moment om dat voorbeeld te volgen met een extra schoonmaak om het huis klaar te maken voor de koudere maanden. Maar neem ook eens de tijd om weer te zoeken naar de balans in jezelf. Sta stil bij je successen en besluit wat je los wil laten.

Mabon vieren

Het is tijd voor knusheid! Het wordt buiten steeds kouder en donkerder, dus hoog tijd om het binnen aangenaam te maken. Droog fruit en kruiden voor heerlijk geurende decoraties. Gebruik de groenten en fruit van het seizoen voor een lekker baksel. Geniet met vrienden van een kampvuur in je tuin of haal het licht vast naar binnen door middel van kaarsen.

Er zijn acht Keltische jaarfeesten. In onze Vana Grimoire lichten we ze graag toe. Lees zo ook onze blogs over Imbolc, Beltane en Yule.

Bekijk ook