Blog

Vana Grimoire: Beltane

Eind april is het tijd voor het Keltfische jaarfeest Beltane. Dit vindt meestal plaats van 30 april op 1 mei, maar omdat de Kelten gebruik maakten van een maankalender, kan de precieze dag afwijken in onze telling.

Beltane staat loodrecht tegenover Samhain. Waar Samhain voor de Kelten de start van de winter aanduidde, tekent Beltane het begin van de zomer. Lees meer over Samhain in onze Vana Grimoire.

Vruchtbaarheid en verbinding

Beltane is een feest vol vuur in het teken van vruchtbaarheid en verbinding. Net als tijdens de andere jaarfeesten kun je dit vieren door offers te brengen. Daarnaast zijn er twee herkenbare rituelen die je misschien ook al eens op Keltfest gezien hebt bij Celtic Spirit: vuurspringen en de meiboom.

De meipaal is een hoge paal met bovenaan een bloemenkrans. Bovenaan zijn rode en witte linten vastgemaakt die tijdens een lintendans verwikkeld raken om de paal. De paal en witte linten staan voor het mannelijke, de bloemenkrans en rode linten voor het vrouwelijke. Zo staat de meipaal en het ontstane vlechtwerk voor de verbinding tussen die twee elementen.

Er wordt geloofd dat het Beltane vuur magische eigenschappen bezit. Zo zuivert het de lucht en leidt het tot voorspoed en vruchtbaarheid. Door over het vuur te springen kan je zelf ook de magische krachten van het vuur ervaren.

Zelfs het vee ontkwam niet aan het vuur. De dieren hoefden niet te springen, maar werd tussen twee vuren door gedreven. Zo zouden de dieren gezuiverd zijn van ziekte en zorgen voor voorspoed met bijvoorbeeld een hogere melkproductie.

In de Keltische mythologie tekent Beltane de magische dag waarop de grenzen tussen werelden vervagen. Tijdens Samhain gebeurt dit ook, dan kunnen doden terugkeren naar onze wereld. Tijdens Beltane kunnen mensen juist andere werelden bezoeken, zoals het elfenrijk. Het is een dag waarop allerlei wonderlijke dingen kunnen gebeuren.

Er zijn acht Keltische jaarfeesten. In onze Vana Grimoire lichten we ze graag toe. Lees zo ook onze blogs over Yule, Imbolc en Ostara.

Foto's door Anouk Pross tijdens Keltfest

Bekijk ook