In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrondinformatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologieën, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. In deze blog bespreken we het jaarfeest Lughnasadh.
Castlefest vindt ieder jaar plaats tijdens het eerste volledige weekend van augustus. Dit is niet zomaar; begin augustus is het namelijk tijd voor Lughnasadh, het eerste oogstfeest van de Keltische kalender.
Het eerste oogstfeest
Lughnasadh vormt de start van de oogstperiode. We danken voor de overvloed die we mogen ontvangen van Moeder Aarde en oogsten wat we hebben gezaaid. We zien het vaak als gewoon, maar het blijft een wonder dat de natuur laat groeien wat we zaaien.
Voor de Kelten omarmt Lughnasadh ook het einde van de zomer. Met het begin van de oogst doet ook de herfst haar intreden. Tijdens Litha was de zon op haar sterkst en nu krijgen we te maken met een dalende zon.
Lughnasadh of Lammas
De naam Lughnasadh komt van de Keltisch God Lugh. Hij is krijger, Zonne-god en de god van ambachten. Je vindt hem, net als Twoia, op het Castlefest terrein. Heb jij al een foto met hem?
Lughnasadh wordt ook wel eens Lammas genoemd. Deze Saksische naam betekent ‘Feest van het brood’. Een van de meest voorkomende rituelen is namelijk het bakken van brood met graan van de eerste oogst.
Castlefest
Tijdens Castlefest vieren we ook dat alles aan verandering onderhevig is. De Keltische jaarfeesten staan in verbinding met de eeuwige cyclus van de natuur. De cyclus van (weder)geboorte, groei, bloei, loslaten en dood is overal om ons heen.
De Wickerman, die ieder jaar in een andere vorm verschijnt, geeft ons de kans om Moeder Natuur te bedanken en stil te staan bij deze cyclus. Dank met ons Moeder Aarde, doe een offer ter ere van de cyclus van de natuur en geniet samen van wat de oogst dit jaar brengt.
Ook in ons nieuwe Castlefest-logo zit een verwijzing naar Lughnasadh en de andere jaarfeesten.
Er zijn acht Keltische jaarfeesten. In onze Vana Grimoire lichten we ze graag toe. Lees zo ook onze blogs over Imbolc, Ostara en Beltane.
Foto door Anouk Pross