Blog

Vana Grimoire: Lugh

Op Castlefest kun je allerlei prachtige wezens vinden. Piraten, vikingen, Disney prinsessen en tovenaars, je kunt het zo bijzonder niet verzinnen, of het is er. Tussen de vele magische figuren die zich over het terrein bewegen, vind je ook enkele wezens die stil staan. Ze bewegen niet, maar vormen al jaren een vertrouwd gezicht op Castlefest. Je herkent ze van verre en ze heten je op vriendelijke wijze ieder jaar weer welkom. In onze Vana Grimoire blogs besteden we aandacht aan deze unieke beelden van Castlefest.

De zonnegod

Op zijn vaste plek bij het kasteel staat hij op je te wachten. Hij straalt rust uit en het lijkt erop alsof hij er al eeuwen staat. Hij hoort daar. Hij is lang en heeft een krachtig voorkomen. Zijn naam? Lugh. Lugh is de Ierse zonnegod en verbonden aan het Keltische jaarfeest Lughnasadh, het eerste oogstfeest. Dat je Lugh op Castlefest tegenkomt is niet zo verwonderlijk. Castlefest vindt ieder jaar plaats tijdens het eerste weekend van augustus. Hiervoor is gekozen omdat dit de tijd is van Lughnasadh. De start van de oogst betekent dat het nog steeds warm en zonnig is, maar dat het einde van de zomer langzaam wordt ingezet. Het licht schijnt, maar neemt langzaam af. De Kelten omarmen de verandering in seizoenen en dit doen we ook tijdens Castlefest. Met het Wicker Ritueel staan we stil bij deze cyclus en zijn we bezig met groei, bloei en loslaten.

Magie van Martin

Lugh is gemaakt door Martin Jansen. Martin was de geestelijk vader van onder andere Twoia en zat achter vele belangrijke elementen die de Vana evenementen zo kenmerken. Samen met zijn zus Irma gaf hij gestalte aan deze wezens. Martin heeft in 2015 onze wereld voor de volgende verruild. We zijn daardoor extra blij dat Martin en zijn magie door Twoia en Lugh nog altijd op Castlefest aanwezig zijn. Alles wat Martin en Irma maakten, draaide om verwondering, schoonheid en respect, de manier waarop zij ook in het leven staan. Zij gingen uit van het idee dat er meer is, als je maar goed kijkt en voelt. Dat hebben dat gedefinieerd als ‘het spul’. Omdat ‘het spul’ geen vorm heeft, gaven zij hier juist vorm aan. Zoals Irma hierover zegt: “ik heb wel het idee dat het gevoel waarmee we dingen maakten, overkomt bij het publiek. Dat is heel mooi.” Zo voelen wij dit ook, want Lugh is zo’n vast gezicht voor iedereen. Zonder hem voelt Castlefest niet compleet.

De wegwijzer

Je vindt Lugh op zijn plek bij het kasteel. Hij staat op het kruispunt van het pad dat langs het kasteel richting de Meadow Fields en Woodland Village leidt, en de weg rondom de Castle Domains. Hij staat daarmee eigenlijk altijd in het middelpunt van het festival. Maar daar heeft hij niet altijd gestaan. In de eerste jaren begroette Lugh je al bij de ingang, op de oude plek waar je nu museum LAM vindt. Lugh heeft zijn kenmerkende speer vast, maar ook dit heeft er wel eens anders uit gezien. Zijn speer was vele malen langer en fungeerde als een van de wegwijzers. Zo wees Lugh je de weg over het terrein.

Inmiddels is zijn speer iets korter en is hij de vredige en herkenbare aanwezigheid bij het kasteel. Hoewel hij niet direct meer de weg wijst, vormt een hij toch een stuk herkenbaarheid. Lugh hoort er thuis, net zoals wij Castlefest als thuis ervaren. Hij is een vast gezicht, net zoals jij en wij. Kom Lugh eens bezoeken wanneer je weer op Castlefest bent en laat je van dichtbij verwonderen door zijn magie en kracht. Je zult ervaren dat Lugh je inspireert en de weg wijst naar de magie en kracht in jezelf.

Bekijk ook