Blog

Het nieuwe Castlefest logo

In een nieuw jasje, maar toch vertrouwd

Achter de schermen zijn we al een langere tijd bezig met een nieuw logo voor Castlefest. Dat is geen makkelijk proces. Het welbekende schild is al sinds het allereerste jaar onlosmakelijk verbonden met het evenement en ook niet iets waar we zomaar afscheid van willen nemen. Toch hebben we al tijden het gevoel dat er enige opfrissing nodig is.

In de afgelopen jaren hebben we vaker met designers om de tafel gezeten. Er zijn meerdere ontwerpen voorgelegd, maar de klik ontbrak. De geboden opties waren het steeds net niet: de magie en het juiste gevoel ontbrak. Ons logo laat zich niet zomaar vervangen!

Misschien heb je het al wel eens gezien, maar het schild heeft door de jaren heen wel vaker een kleine upgrade of verandering gehad. Ons schild logo kent zijn oorsprong in 2005. Het is ontworpen door Steve van de band Omnia en heeft elementen als het kasteeltorentje, de C van Castlefest en een chaos wiel.

Een kleine tien jaar geleden hebben we al eens geprobeerd dit logo meer naar die tijd te moderniseren. Waar het eerste schild iets meer getekend was, kreeg deze versie een 3D-look. De banier boven het schild had niet langer ‘Castlefest’ als tekst, maar ons motto: 'Where fantasy becomes your reality’. De tekst ‘Castlefest’ viel los over het logo heen.

Deze versie beviel ook niet helemaal, want uiteindelijk zijn we toch de eerdere weer gaan gebruiken.

En ken je deze nog? Eigenlijk is dit nooit een Castlefest logo geweest, maar toch hebben velen dit beeldmerk als zodanig gezien en gebruikt. Dit was de header op onze oude Castlefest website. Het bevat eigenlijk alleen de banier en het tekstlogo van Castlefest.

Omdat een nieuw logo zo’n zoektocht bleek, besloten we het simpel te houden. We gebruiken al enkele jaren het tekstlogo zonder schild, soms voorzien van krullen aan de zijkant die je ook kent van de huisstijl op onze website. In uitingen als onze foto’s of CastlefestTV werd tot voor kort ons oude logo gebruikt, dat nog uit 2005 stamt.

Een nieuw tijdperk

Werd, want het is tijd voor de volgende stap. De zoektocht deed ons inzien dat het schild een essentieel onderdeel is van onze uitstraling. Intern hebben we lang gesproken over elementen die in het schild moeten zitten en wat we juist niet willen. Hierop is door onze eigen Lena veel geschetst, gegumd en opnieuw geschetst.

Uiteindelijk is daar een logo uitgekomen waar we heel erg blij mee zijn. Bianca van Blancko heeft ons gehulpen met de gekleurde versie. Het is het vertrouwde schild, maar in een nieuw jasje. Je zult het van veraf als Castlefest herkennen, maar toch is het ook nieuw. En nu is het tijd om het met jou te delen.

Met trots presenteren we het nieuwe Castlefest logo:

De symboliek

Graag vertellen we je ook over de symboliek achter dit logo. Het schild is zoals we aangeven de kern. Het is een sterk beeld en daarom van groot belang. Het illustreert onze wortels, een sterke basis waar al sinds 2005 Castlefest op wordt gebouwd. De vertrouwde banier is daarbij terug, met daarop ons tekstlogo.

Het chaos wiel is veranderd in het jaarwiel. Het laat onze connectie zien met de jaarfeesten, waar Lughnasadh er een van is. Castlefest staat in het teken van dit Keltische oogstfeest, maar in ons verhaal spelen ook de andere feesten een belangrijke rol. Lughnasadh komt ook terug in de omlijsting van het schild. Graan is een typisch symbool van dit oogstfeest.

Herken je de speren? We vertelden je in een ander blog artikel eens eerder over Lugh. Vele jaren is hij een bekend gezicht op ons festival en ook deze Keltische zonnegod heeft een belangrijke connectie met Lughnasadh. De speer die door het beeld vast gehouden wordt is verwerkt als de nieuwe speren achter het schild.

In de schild omlijsting is een Keltische knoop verwerkt. Deze laat zien dat alles in elkaar verweven is: de elementen in dit logo, de magie van Castlefest, onze wortels en wij allemaal als hechte Castlefest community.

Wij zijn heel erg blij met dit logo. Het klikt en het heeft de magie en symboliek die wij zo belangrijk vinden. We hopen dat jij net zo enthousiast erover bent als wij. Deze aanstaande Castlefest vind je het nieuwe logo terug op onze banners, munten, het programmaboekje en merchandise.

Wat vind jij ervan? We horen het graag!

Bekijk ook