Blog

Vana Grimoire: Lavendel cake

Over anderhalve week is het tijd voor Castlefest celebrates Litha. Dat vraagt natuurlijk om een heerlijk zomers recept. Wat dacht je van deze heerlijke lavendelhoning cake? Wij op de redactie van Castlefest houden ervan! Lavendel heeft een hele eigen smaak. Het is fris, licht zoetig, maar ergens ook een beetje bitter. Heerlijk voor zomerse dagen!

De smaak van de lavendel komt vooral van gedroogde lavendel die je in slagroom doet. Dit geeft de slagroom een zachte lavendelsmaak. Dit mengsel laat je minimaal twee uur trekken, maar je kunt het ook de hele nacht in de koelkast laten. Hoe langer je de lavendel in de slagroom laat, hoe indringender de smaak.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 eetlepel gedroogde lavendel
  • 60 ml slagroom
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eieren
  • ½ theelepel vanille extract
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 400 gram bloem
  • 150 ml yoghurt
  • poedersuiker ter versiering

Verder heb je nodig:

  • tulbandvorm (of cakeblik)
  • zeef
  • mixer
  • 3 mengkommen

Bereidingswijze

  1. Let op! Deze stap wil je vooraf doen: Men de lavendel met de slagroom in een bakje, roer goed en zet het in de koelkast. Laat het daar minimaal 2 uur staan, of maak het de avond vooraf al voor een sterkere lavendelsmaak. Dan kan de smaak van de lavendel de hele nacht in de room trekken.
  2. Verwarm de oven voor op 170*C
  3. Vet de tulbandvorm uitgebreid in, zeker met alle hoekjes wil je er zeker van zijn dat hij goed uit de vorm komt. Gebruik je een cakevorm? Dan kun je natuurlijk voor bakpapier gaan.
  4. Klop in een grote mengkom de boter, honing en suiker met de mixer tot een romig geheel.
  5. Voeg een voor een de eieren toe. Voeg daarna het vanille extract toe en mix alles goed.
  6. In een andere kom meng je de bloem met 4 theelepels bakpoeder.
  7. In een derde kom scheid je met de zeef de slagroom van de lavendel. Voeg de yoghurt toe aan de slagroom. De lavendel hou je apart en hak je met een mes in kleinere stukjes.
  8. Nu heb je drie kommen. Pak de kom met het boter mengsel en voeg hier ⅓ van het bloemmengsel en de helft van het slagroommengsel aan toe en meng. Herhaal dit tot alles is gemengd.
  9. Roer vervolgens de lavendel door het beslag heen.
  10. Giet het beslag in de vorm.
  11. Bak in het midden van de oven op 170*C voor ongeveer 45 minuten of totdat een satéprikker er schoon uit komt.
  12. Nu volgt het lastigste stuk: laat de gebakken cake eerst afkoelen in de vorm voor minimaal 10 minuten, anders krijg je hem niet heel uit de tulbandvorm. (Wij hebben hem zelfs 30 minuten laten staan)
  13. Als de cake is afgekoeld keer je hem op een bord en besprenkel je hem met wat poedersuiker.

Smakelijk!

Bekijk ook