Blog

Vana Grimoire: Wickers door de jaren heen, 2007 - 2017

Het Wicker Ritueel is een belangrijk begrip op Castlefest. In de Vana Grimoire: Wat is de Wicker? laten we je hier kennis mee maken.

Sinds het eerste ritueel in de 2007, heeft de Wicker al vele gedaanten aangenomen. Elke Wicker kwam bij ons met een eigen kracht en betekenis. Hieronder vind je de Wickers van 2007 tot 2017 en hun begeleidende teksten. Dit zijn Vana, Lugh, Beast, Phoenix, Boar, Gaia, Greenman, Owl, Love, Dragon and A New Dawn.
Ze staan hieronder benoemd van nieuw naar oud.

De Wickers van 2018 tot nu vind je in deze blog.

2017: Wicker A New Dawn

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Nu we het jaar 9, een jaar van voltooiing, verandering en transformatie achter ons laten, is het tijd voor een nieuw begin.

Dit jaar zal de Wicker de levensboom en haar zaailingen symboliseren. Een verankering in de aarde, waarbij bescherming, kracht en vruchtbaarheid van belang zijn. Reikend naar de lucht waar onze nieuwe ideeën, wensen en toekomst tot uiting komen in een krachtige cyclus. Het mannelijke en het vrouwelijke verbonden met alle elementen: de wortels in de grond, water voor de groei, de wind door de takken en het vuur geschonken door de zon voor energie.

Om het ritueel nieuwe groei en energie mee te geven, wordt het ei van de draak, dat is geboren uit haar energie, meegevlochten in de levensboom. Een verbinding tussen de overgang van voltooiing naar een nieuw begin.

Krachtig en open voor wonderen staan we liefdevol klaar: A New Dawn.

2016: Wicker Dragon

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Het jaar 2016 is een 9 jaar. Numerologisch is dat een jaar van afronden en beëindigen van wat in de wereld en in ons leven niet meer past en ons niet vooruit helpt. Een 9 jaar is het jaar van voltooiing, verandering en transformatie.

Dit jaar verschijnt om die reden de Wicker in de krachtige vorm van een Draak. De draak staat voor verandering en transformatie. Zoals de draak zijn huid aflegt, zullen wij onze oude ballast en maskers moeten afleggen, om er als een nieuw en getransformeerd wezen uit te komen. De draak laat je een nieuwe weg zien. Klim op zijn rug en ga op reis naar een nieuw begin. Maar kijk eerst goed naar binnen. Heb je alles los kunnen laten wat jou niet meer helpt? Laat het met liefde los. De draak geeft je wijsheid en bescherming om dit te doen, zodat jij kunt groeien.

2015: Wicker Love

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Dit jaar is de Wicker geen mythisch beeld, maar iets dat voor ons de liefde symboliseert.

In 2012 troffen we Gaia, die bewustzijn creëerde voor onze Moeder Aarde. Het jaar erop de Greenman, waarin we onze verbintenis met de natuur hebben geëerd en dankbaarheid hebben uitgesproken voor de jaarlijkse wedergeboorte. Vorig jaar gaf de Uil ons wijsheid om kritisch te zijn en gaf zij ons licht in het duister in het grotere geheel.

Dit jaar is het tijd voor liefde. Liefde voor de natuur, maar ook voor elkaar en voor jezelf. Houden van elkaar en samen proberen de wereld een stukje beter te maken. Liefde verbindt en versterkt. Voel de energie, voel de liefde, voel je geliefd.

2014: Wicker Owl

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

De zaterdagavond is het moment dat alles samenkomt: alle energie en liefde die we in het evenement hebben gestoken komt nu bij elkaar. Dit vormt een geheel met alle energie van iedereen om de Wicker heen.

Dit jaar is symboliseert de Wicker een uil. Dit maansymbool betekent in veel culturen wijsheid. Haar energie geeft je de kennis en wijsheid om kritisch te kijken naar alles wat er om je heen gebeurt en betere keuzes te maken voor de natuur.

Haar grote ogen maken haar ook een symbool voor de Grote Moeder: helderziendheid en magie. De Owl is verbonden met verborgen wijsheid en net als de maan, het licht in de duisternis. De Owl ziet wat anderen niet zien en weet daardoor het grotere geheel beter te begrijpen. Met haar wijsheid en licht wijst ze jou het juiste pad.

Reis je met haar mee?

2013: Wicker Greenman

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Dit jaar zal het symbool van de Wicker een Greenman zijn. Na in 2012 het eind van een tijdperk gehad te hebben, is 2013 het begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin natuur een nog grotere rol in de levens van mensen zal gaan spelen en wij mensen onze houding tegenover de natuur drastisch dienen aan te passen om de natuur te laten overleven.

De Greenman is voor velen zowel de tegenhanger als metgezel van de moedergodin Gaia. Hij symboliseert de cirkel van het leven en de groei in de lente. De Greenman is de geest van de bossen en de gehoornde god. Daarnaast is hij de connectie tussen mens en natuur. Zijn voorkomen, een menselijk gezicht en lichaam, laat deze belangrijke verbintenis zien. Hij beweegt mee met de seizoenen en wordt keer op keer opnieuw geboren. Deze cirkel des levens geeft ons hoop en kracht om op te bouwen.

Laten we met deze offering en verbranding stilstaan bij de kracht van hergeboorte van de natuur en nadenken over wat wij terug kunnen geven aan de natuur als dankbaarheid voor wat wij allemaal van haar krijgen.

We bezitten Moeder Aarde niet, maar zijn er te gast.

2012: Wicker Gaia

Ontwerp door: Martin Jansen

Inmiddels is de Wickerverbranding uitgegroeid tot een hoogtepunt van Castlefest. Een eeuwenoud ritueel waarin éénheid en verbondenheid met de oerkracht worden gesymboliseerd. Dit jaar is het een enorm krachtig symbool: Gaia, de Godin van de oerkracht van de natuur. De kracht van het symbool zit hem in het allesomvattende, waarin iedereen een unieke plaats heeft. Net zoals een moeder naar haar kinderen kijkt. Haar liefde voor ieder kind is gelijk, maar zij ziet als geen ander de individuele eigenheid van ieder kind op zich.

Dit jaar vieren we met de Wickerverbranding dat we leven in een tijd waarin we kunnen zien dat ondanks alle verschillende belangen die er lijken te zijn, we allemaal minstens één gezamenlijk belang hebben. We dienen Gaia met respect te behandelen, omdat wij net als al het andere geboren zijn uit deze Moeder Aarde. En dat betekent niet het vereren van het symbool, maar het nemen van de verantwoordelijkheid waarvoor dit symbool staat.

Zoals Moeder Aarde voor ons zorgt, zo dienen we ook voor haar te zorgen.

2011: Wicker Boar

Ontwerp door: Martin Jansen

Zaterdagavond is op meerdere manieren heel speciaal. Heel het jaar wordt er georganiseerd en gepland voor dit moment. We bereiden ons voor en Omnia bereidt zich voor hun show van het jaar en wanneer jullie allemaal voor het podium staan, voelen we elkaars energie en spanning. Het zindert.

Dat is onze ervaring van de Castlefest zaterdag. Die is voor iedereen anders en dat is goed: we zijn namelijk allemaal anders. Wel zijn we allemaal samen om dingen af te sluiten of om nieuwe paden in te slaan. Dit jaar doen we dat onder begeleiding van de Boar.

De Boar is een doorzetter: hij geeft nooit op, zelfs als de tegenstander groter en sterker lijkt. Weet dat wanneer er uitdagingen op je pad komen, jij ze aankunt. De Boar helpt je met zijn moed en vechtlust. Het is dan ook niet gek dat de oude Kelten de Boar als een heilig, mystiek en mysterieus wezen zagen: de reïncarnatie van spirituele kracht. Voel de energie van de Wickerverbranding, ervaar de kracht van de Boar en voel je gesterkt voor alles wat op je pad zal komen.

Dit moment kan niet anders dan magisch genoemd worden. Offer wat je af wil sluiten of start je nieuwe pad en weet dat we met elkaar kracht geven aan het moment en onze energie in dat offer stoppen.

Dank dat jullie dit met ons willen beleven!

2010: Wicker Phoenix

Ontwerp door: Martin Jansen

Dit jaar zal de Wicker in het teken van een Phoenix staan. Voor diegene die Castlefest al een aantal jaar bezoeken, is het duidelijk dat het Wicker Ritueel een symbool is waarmee we met elkaar vieren dat we ondanks individuele verschillen, ons allemaal verbonden voelen in het grote geheel. Ongeacht onze oorsprong, ons ras of onze geloofsovertuiging: we zijn allen één.

De vorm van dit ritueel is ontleend aan de Kelten uit de ijzertijd die dit vuuroffer brachten om uiting te geven aan hun eenheid met de natuur. Dit jaar staat er een enorme Phoenix op het terrein, gemaakt van wilgentakken en hout.

Iedereen is uitgenodigd om een voorwerp in de holle buik van het beest te leggen. Het moet wel brandbaar zijn, niet leven en het liefst iets waarvan je zelf het gevoel hebt dat je het graag wilt laten opgaan in het grote geheel. Een offer mag een eigen persoonlijke betekenis hebben: een prachtige manier om uitdrukking te geven aan het Castlefest gevoel.

Met de Wicker verbranding hopen we het samengevoel van ons allen en de verbondenheid met de natuur te benadrukken. Samen werken we aan een groenere wereld: samen voor de toekomst.

2009: Wicker Beast

Ontwerp door: Steve Evans

Bij de derde Wicker kun je eigenlijk al wel van een traditie spreken. De Castlefest zaterdag is ingericht als Pagan Night, waarbij er weer een enorme Wickerman aan de goden geofferd zal worden. Na twee jaar een Godsfiguur, is het tijd voor een Wicker Beast, waarbij we oerkracht en dierlijke kenmerken omarmen.

De Wicker Beast komt in de vorm van een mannetjes hert, een stag. Deze herten staan bekend om het geven van weerstand wanneer uitdagingen op hun pad komen. Het ieder jaar verwisselen van hun gewei is vergelijkbaar met de wedergeboorte die de natuur ieder jaar doormaakt. Met de elegantie zoals een hert dat heeft, volgen we dit ritme van de natuur, maar laten we ons leiden door dierlijke instincten. Laat het innerlijke dier in je los en vier met ons mee tijdens de Wickerverbranding.

Helaas hebben we geen tekening meer van het Wicker Beast ontwerp.

2008: Wicker Lugh

Ontwerp door: Steve Evans

In 2008 wordt het Wicker Ritueel gewijd aan de Zonnegod Lugh. Lugh is onlosmakelijk met Castlefest verbonden. Castlefest vindt ieder jaar plaats tijdens het eerste volledige weekend van augustus. Dit is niet zomaar; begin augustus is het namelijk tijd voor Lughnasadh, het eerste oogstfeest van de Keltische kalender.

Lughnasadh vormt de start van de oogstperiode. Dit feest is de tijd om stil te staan bij de overvloed die we mogen ontvangen van Moeder Aarde en het oogsten van wat we hebben gezaaid. We denken er bijna niet over na, maar het blijft een wonder dat de natuur laat groeien wat we zaaien. Lughnasadh markeert daarnaast het einde van de zomer: de herfst begint langzaam haar intrede te doen.

Het jaarfeest is vernoemd naar de Keltische God Lugh. Lugh is sterk, jong en meester van alle kunsten. Hij is jong en veerkrachtig en doet ons herinneren dat we ondanks dat de herfst en winter in aantocht zijn, zullen herrijzen. Samen staan we stil bij al het mooist dat het leven ons nu te bieden heeft. Door diep te wortelen kunnen we ons wapenen tegen wat komen gaat, om vervolgens weer als herboren terug te keren. Zo staan we samen sterk voor alles wat komen gaat.

2007: Wicker Vana

Ontwerp door: Steve Evans

2007 is het jaar van het allereerste Wicker Ritueel. Gebaseerd op een ritueel dat de meeste mensen kennen als ‘Wicker Man’, een beetje tegendraads, de Wicker Woman genoemd.

Deze Wicker Woman kreeg de vorm van Vana. Niet voor niets klinkt deze naam bekend: ze is de naamgever van de organisatie achter Castlefest, Vana Events. Steve 'Sic' Evans - van der Harten en zijn Paganfolk band Omnia hadden in het verleden een eigen religie bedacht vol goden, godinnen en natuurgeesten. De lentegodin kreeg de naam Vana. In het logo van Vana Events vind je runen met een eigen unieke betekenis. De eerste en derde kun je zien als glazen: de ene rechtop, de ander ondersteboven: een vol en een leeg glas. Soms gaat het voor de wind in het leven, en soms niet. Het illustreert hoe leven altijd balans geeft op beide schalen.

Vana staat ook symbool voor creativiteit en was daarmee de meest logische keuze voor het Wicker Ritueel: het vieren van creativiteit en samenzijn met elkaar. In 2007 stond het volgende in ons programma:

Iedereen die daar behoefte aan heeft mag ook tijdens Castlefest iets bijleggen in de ‘Wicker woman’ om aan VANA en de natuurgeesten te offeren. Alleen natuurlijke ‘brandbare’ offers (voedsel, drank, bloemen, handwerkjes etc.) zullen worden geaccepteerd. Nog levende offers (huisdieren, kinderen etc.) zullen dit jaar niet worden geofferd.

Bekijk ook