Blog

Vana Grimoire: Wickers door de jaren heen, 2018 - heden

Het Wicker Ritueel is een belangrijk begrip op Castlefest. In de Vana Grimoire: Wat is een Wicker? laten we je hier kennis mee maken.

Sinds het eerste ritueel in de 2007, heeft de Wicker al vele gedaanten aangenomen. Elke Wicker kwam bij ons met een eigen kracht en betekenis. Hieronder vind je de Wickers van 2018 tot nu en hun begeleidende teksten. Dit zijn Pathfinder, Wolf, Griffin en Bear.

Ze staan hieronder benoemd van nieuw naar oud.

De Wickers van 2007 tot 2017 vind je in deze blog.

2022: Wicker Warrior Spirits

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

We ontmoeten de Wickerman dit jaar als een stel paarden. Ze zijn krachtig, wild, maar wijs. Samen, in de kudde, is er vriendschap voor het leven en liefde om elkaar te dragen. Nadat Moeder Beer vorig jaar is ontwaakt en ons heeft aangespoord weer te gaan genieten, is het tijd voor de energie van het paard.

Paarden hebben een diepe oerziel. Met hun wortels in zowel de fysieke als de onzichtbare wereld, overstijgt hun wijsheid beide werelden. In het midden ontstaat er levenskracht die laat jou zien dat je trouw mag zijn aan jezelf, je intuïtie en innerlijke kracht. Kracht om obstakels te overwinnen en hindernissen te kunnen nemen en de kracht om liefde te tonen en te ontvangen binnen de kudde.

De paarden nodigen je uit op verkenning te gaan: volg nieuwe wegen en ervaar de ruimte, de speelsheid en de oerkracht van vrijheid. Begin klein, voel hun energie: je mag er zijn, heb vertrouwen in wat jij doet. En voelt dat pad soms onbekend en spannend? De kudde is hier voor jou. Ervaar hun liefde: ook dat is kracht. Laat je dragen, voel elkaars warmte. Door vriendschap en liefde voor elkaar kom je weer terug bij de oeroude levenskracht.

De paarden laten je rijden op de golven van het leven. Hun energie geeft jou de kracht je te laten dragen door deze golven, de golven te zijn die wild hun eigen pad kiezen of juist een rots in de branding voor de kudde te bieden. Rij jij mee?

2021: Wicker Bear

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Dit jaar ontmoeten we de Wicker als moeder beer, met haar immense oerkracht en moed is zij de beschermster van het woud, de velden en de bergen. Ze beschermt haar kleintjes en familie met kracht, passie en liefde. De afgelopen tijd hebben we ervaren dat het leven ons ingewikkelde uitdagingen kan toewerpen. De griffioen van vorig jaar heeft ons geleerd om met moed en overtuiging deze uitdagingen aan te gaan. Hij gaf ons de kracht deze periode door te komen. Nu is het tijd voor de energie van de beer.

De beer heeft een cyclus van terugtrekken, heel dicht bij jezelf zijn, om vervolgens weer te ontwaken vol kracht en passie. Ze geeft ons gronding, diep in de aarde. Sta even stil, rust en pak een momentje voor jezelf. Dan zullen de inzichten die jij nodig hebt zich openbaren en kom je tot je innerlijke kern. Ga gevoelens niet uit de weg, sta open voor jouw diepere ik en wat jij jezelf vertelt. Laat je leiden door jouw innerlijke woorden. Vind jouw eigen waarheid en spreek die waarheid. Laat je niet stoppen, laat die oerkracht los en brul!

De slaapster ontwaakt. De tijd om je klein te maken is voorbij: pak jouw leiderschap, wees onbevreesd en straal. Geniet zoals een beer dat als geen ander kan. Eten, spelen, luieren en lachen tot de tranen over je wangen rollen. Voel haar zachtheid en kracht tegelijk en zie door de schaduwen de zon schijnen.

Het is tijd. Tijd voor de energie van de beer.

2020: Wicker Griffin

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Dit jaar is de Wicker een griffioen. De energie van de griffioen geeft kracht en inzicht om situaties die het leven en groei beperken aan te kunnen.

Afgelopen jaar ontmoetten wij de wolf, die ons leerde om jezelf als individu in gelijkwaardige balans met je omgeving, de roedel, te ontplooien.

De wereld ziet er inmiddels anders uit. Juist de verbinding met de roedel houdt ons overeind in deze lastige tijden. De standvastige griffioen symboliseert kracht, magie en vastberadenheid: we geven ons niet zomaar gewonnen. In de griffoen zijn de kwaliteiten van zowel de arend als de leeuw verenigd.

Waar de leeuw staat voor moed, balans en positief geloof in de ontwikkelingen die komen, laat de arend je vliegen tot grotere hoogtes, brengt hij boodschappen van de bovenwereld en symboliseert hij harmonie en onoverwinnelijkheid. Zo verbindt de griffioen alledaagse activiteiten met psychische krachten: het vermogen om krachtig en nuchter het leven aan te gaan.

Hierdoor geeft de griffioen ons de moed om deze situatie te overwinnen, met elkaar. Als bewaker van schatten en waardevol bezit, beschermt hij ook ons grootste goed: het samenzijn, onze roedel.

Laten we de griffioen volgen en vol moed en met krachtig geloof de toekomst tegemoet zien. Zodat we straks met elkaar in zijn energie mogen vieren.

2019: Wicker Wolf

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

De Wickerman komt dit jaar bij ons in de vorm van een wolf. De energie van de wolf is als een cirkel waarin je basis, je geliefden en jijzelf als individu in gelijkwaardige balans zijn.

De wolf geeft je de vrijheid en kracht jezelf te ontplooien, zonder hierbij het belang van de cirkel te verliezen, of jezelf te verliezen in de cirkel. De wolf staat als individu in zijn kracht, juist in samenhang met het grotere geheel: de roedel.

De wolf is sterk verbonden met de zon en de maan. De levenskracht en energie van de zon worden weerkaatst door de maan en brengen ons zo tot diepere inzichten, waarbij emoties belicht worden.

Hij geeft ons intuïtieve kracht en een dieper begrip van het verleden, het heden en de toekomst, die samen een drie-eenheid vormen in het jaar 2019.

Laat jouw stem horen en huil mee met de wolf. De kracht van de wolf leert je de balans tussen je tanden laten zien en je dienstbaar maken aan de groep, aan de cirkel. Kijk in de schaduwen, wanneer zij langzaam maar zeker verlicht worden door de maan en voel de energie.

De energie van loyaliteit, kracht en liefde, in een perfecte balans voor jezelf en je omgeving.

2018: Wicker Pathfinder

Ontwerp door: Jeroen Overwijn

Vorig jaar stond de Wicker in het teken van een nieuw begin, nieuwe paden om te bewandelen.

Dit jaar zal de Wickerman een sjamaan belichamen. Deze Pathfinder zal ons begeleiden en met zijn wijsheid, moed en kracht bijstaan. Zo zullen wij onze nieuwe paden vinden.

Een reis naar onze diepste verlangens. Een reis naar de wonderen die op ons wachten. De Pathfinder helpt jouw pad te openbaren. Sta open voor nieuw avontuur en passie: jouw bestemming. De energie van de Pathfinder geeft ons kracht en vertrouwen om de blinddoek te kunnen afdoen en de eerste stap te zetten.

Ben jij klaar voor de reis?

Bekijk ook