Bekijk de line-up

Fior

Middeleeuwse, Duitse melodieën komen tot leven!

Na het succes van afgelopen jaar is Balfolk vrijdag terug! Geniet de hele dag van de leukste balfolk bands op Meadow Stage. Begin de dag goed met de eerste band:

Fior (oudhoogduits voor ‘vier’) is een nieuw kwartet uit Zuid-Duitsland dat zich specialiseert in moderne folk muziek. Fior maakt muziek voor zowel de dansvloer als concertzalen, ze laten mensen dansen en dromen.

Tot nu toe hebben de vier muzikanten van Fior zich vooral bezig gehouden met folk muziek uit andere landen (vooral Zweden, Frankrijk en Ierland), maar nu hebben ze verlangen ontwikkeld om meer te weten te komen over de klanken en melodieën uit hun thuisland Duitsland en deze nieuw leven in te blazen. Ze zijn op een ware muziekschat gestuit, die met de wereld gedeeld moet worden! Middeleeuwse ballades en folk liederen komen samen met gedichten van schrijvers als Fontane en Eichendorff, groovy jigs worden afgewisseld met zachte walsen en traditionele melodieën uit herontdekte Duitse muziekmanuscripten worden verweven met eigen composities.

Hun debuutalbum "Manuskript" (uitgebracht in mei 2022) heeft uitstekende recensies in de pers ontvangen. Het werd bijvoorbeeld genomineerd voor de prestigieuze "Preis der deutschen Schallplattenkritik" (Duitse Muziekprijs), door het Belgische tijdschrift "Le Canard Folk" gekozen als "Album van de Maand Juni 2022" en het toonaangevende Duitse folkblad "Folker" geeft het album een "onvoorwaardelijke aanbeveling".

De combinatie van unieke instrumenten garandeert een onnavolgbare en levendige concertervaring. De zachte vocalen, de Keltische kleuren van de DADGAD-gitaar en tinfluit, het Noordse geluid van de Zweedse nyckelharpa en säckpipa, evenals het intense drone geluid van de draailier bieden een zelden gehoord klankuniversum en nemen het publiek mee op een lyrische reis vol groove.

Fior bestaat uit Regina Kunkel (nyckelharpa), Rick Krüger (zang, doedelzak, fluit, klarinet), Sebastian Elsner (draailier) en Björn Kaidel (gitaar, nyckelharpa). Nadat Regina, Rick en Björn al enkele jaren actief waren in de Duitse folkscene met hun instrumentale folkduo's Akleja en Airu, kregen ze het idee om een nieuwe band op te richten die zich richt op liedjes en teksten. Met de draailierspeler Sebastian Elsner vonden ze de perfecte match voor dit project.

Alle vier de muzikanten behoren tot de beste spelers van hun instrumenten in Duitsland, hebben veel podiumervaring en zijn naast hun werk als muzikanten ook in trek als instructeurs bij cursussen en workshops in Duitsland en in het buitenland.

2 augustus 2024
Meadow stage

Website

Bekijk ook