Bekijk de line-up

Wegferend

folkmuziek die balanceert tussen bezinning en rauwe energie

De geschiedenis van Wegferend begint pas echt in 2017 als ze in Toulouse openen voor de IJslandse band Sólstafir. Met hun wortels tussen de rivier de Tarn en de stad Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk, drukt de band zich uit door middel van een vormveranderende folkmuziek die schommelt tussen contemplatie en rauwe energie.

Opgericht in 2016 door Alexia Cazaméa (leadzang, blokfluiten) en Manon Cazaméa (gitaren, mandola, zang) die een jaar later gezelschap kregen van Thomas Boissier (percussies, mandola, whisky, zang), begon Wegferend met Iers geïnspireerde Folk en Chanson. Ze gingen echter al snel over op composities waarbij inspiratie gehaald werd uit de Keltische wereldklanken van Loreena McKennitt en de pagan folk van Faun's begindagen en metal, met resoluut meer mystieke sferen. Hun teksten volgden dezelfde weg. Ze vertellen het tragische ware verhaal van de executie van Celia, een tot slaaf gemaakte vrouw; Padmasambahva's zoektocht naar inwijding en de wanhoop van de mensheid in het aangezicht van de onontkoombare vernietiging in L'Ost est en Marche

Autremonde

Na een concert op het Échos et Merveilles festival in april 2019 en in Café Plum' in mei, waarbij ze hun eerste live video opnamen, ging Wegferend de Imprimerie studio in Toulouse in, waar ze hun eerste EP met vier nummers opnamen. Voor het eerst openden ze de deuren naar de Autremonde, een innerlijke, voorouderlijke wereld die even gekweld als poëtisch is. 

Nauwelijks in staat om deze eerste EP, uitgebracht aan het begin van 2020, te delen met de wereld, keerde het trio eind 2021 terug naar de studio om het tweede hoofdstuk van het 'En Autremonde' op te nemen. Complexer en kronkeliger dan het vorige deel, ontvouwt het album zich over 7 tracks die zo universele onderwerpen als vrijheid, transcendentie en hoop verkennen. Gezongen in 3 talen: Frans, Engels en Occitaans, bevatten de lange nummers zoals Gedim, The Wayfarer en Jos l'Uelh de la Breissa, waarvan de melodieën en teksten proberen te spreken tot de diepe emoties van de luisteraars. Het werd uitgebracht op 28 april 2023 en is sindsdien op verschillende evenementen gespeeld.

Optredens

Wegferend opende voor Saor in maart 2022, vervolgens voor Garmarna en Trobar de Morte op hun Franse data in september van hetzelfde jaar. Op uitnodiging van laatstgenoemde speelden ze ook hun eerste datum buiten hun thuisland op Barcelona's Medieval Fest in 2023, voordat ze terugkeerden voor een tour door Frankrijk, waarbij verschillende shows uitverkocht waren. 

De cyclus van l'Autremonde komt nu tot leven tijdens een concert. De muzikale contouren van het vervolg moeten nog worden verkend, maar beloven ergens tussen breuk en continuïteit te liggen.

2 augustus 2024
Forest stage

Bandcamp

Bekijk ook