Blog

Vana Grimoire: Een offer voor de Wicker

Wanneer op zaterdagavond het Wickerritueel start, is de Wicker gevuld met offers. Van vrijdag tot zaterdagmiddag krijg je de kans om jouw offer in Wicker te leggen.

Voor ieder een eigen betekenis

Het Wickerritueel tijdens Castlefest stamt af van de gebruiken tijdens het Keltische feest Lughnasadh. Het is het moment dat de eerste oogst van het land komt. We danken voor de overvloed die we mogen ontvangen van Moeder Aarde en oogsten wat we hebben gezaaid. Na dit eerste oogstfeest volgen nog de oogstfeesten Mabon in september en Samhain eind oktober.

Iedere Castlefest komt de Wicker bij ons in een andere gedaante. Iedere verschijning brengt eigen kracht en wijsheid mee. We leren ieder jaar weer bij, maar zullen de lessen uit het verleden zeker niet vergeten.
Je vindt de afbeeldingen en betekenis van de eerdere Wickers in onze blogs:
Wickers door de jaren heen, 2007-2017
en Wickers door de jaren heen, 2018-heden

Naast de betekenis die de Wicker en het ritueel met zich meebrengen, kan er ook een persoonlijke betekenis aan hangen. Je kunt een persoonlijke connectie voelen en juist hier een offer voor willen brengen. Het mag allemaal. Tijdens het Wicker Ritueel zijn we allen verbonden, elk met een eigen verhaal, maar toch samen één.

Het plaatsen van een offer

Op vrijdagochtend opent het Castle Domains gebied, waar de Wicker en Forest Stage zich bevinden. Vanaf dan heb je de mogelijkheid om jouw offer in de Wicker te leggen. Houd er rekening mee dat de rij voor het plaatsen van een offer op zaterdagmiddag zeer lang zal zijn!

Wanneer je aan komt bij de Wicker zul je de Wicker Wachters ontmoeten. Zij houden de wacht en geven iedereen de kans om in alle rust een offer te plaatsen. Ook kun je bij ze terecht voor een praatje of steun wanneer er emoties vrij komen.

Het kan zijn dat je even moet wachten voordat je je offer in de Wicker kan plaatsen. Op dat moment is het Wicker team heel voorzichtig de geplaatste offers dieper in de Wicker aan het leggen. Deze mensen zorgen dat alle offers een goede plek krijgen. Door items verder naar achter te plaatsen, krijgt iedereen de ruimte om een offer in de holte van de Wicker te leggen.

Voordat het Ritueel begint zullen zij ook alle offers die aan de buitenkant van de Wicker zijn geplaatst binnenin leggen. Zo kun je er zeker van zijn dat je offer verbrandt en er geen rondvliegende snippers zullen zijn.

Wat offer je?

Je kunt er voor kiezen om met een offer een periode symbolisch af te sluiten, of juist het te laten tekenen van een nieuw begin. Bij het maken van een offer gaat het voornamelijk om de boodschap en het met respect behandelen van je offer.

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een brief om in de Wicker te plaatsen, een bloemenkrans of een handwerkje. Ook niet handgemaakte offers zijn welkom! Misschien heb je wel een studieboek, of een klein handje van het favoriete eten van een dierbare?

Je kunt op verschillende plekken op het Castlefest terrein terecht om een offer te maken. Zo kun je op verschillende plekken een persoonlijke boodschap maken voor in de Wicker. Ook heb je bij de Heidense Bende ieder jaar de mogelijkheid om een stro poppetje te vlechten, passend bij de Lughnasadh viering.
Na de bekendmaking van de Wicker, zullen we in aanloop naar het festival de verschillende opties toevoegen aan onze line-up.

Waar is je offer van gemaakt?

Ondanks dat je offer dus veel verschillende vormen kan hebben, vragen we je wel rekening te houden met de materialen waar je item van gemaakt is. Voor het Ritueel en de veiligheid is het van belang dat offers zoveel mogelijk van natuurlijke materialen worden gemaakt.

Zo is het niet de bedoeling om grote hoeveelheden plastic te gebruiken voor je offer. Ook hebben we liever geen glas. Wanneer je er wel voor kiest om een klein glazen item zoals een flesje te plaatsen, vragen we je om deze niet af te sluiten.
Daarnaast zijn offers waarin bloed of stoffelijke resten/as van dier en mens (bij Wet verboden) verwerkt zit niet welkom. Je kunt natuurlijk wel gaan voor materialen als hout, papier, karton, katoen, stro, bloemen en eten!

Vanuit de achtergrond met Lughnasadh is het logisch om eten en drinken te offeren. Hou hierbij wel rekening dat niet alle voorwerpen even goed zullen verbranden. Zo bevat fruit zoals appels zoveel vocht dat het vooral zal smeulen en tijdens het Ritueel wellicht niet helemaal op zal gaan in de vlammen.

Ook items als edelstenen en metalen sierraden zullen niet opgaan in as.

Mag ik as meenemen?

Vaak kun je aan het eind van het festival wat as van de Wickerverbranding mee naar huis nemen. We bieden deze mogelijkheid alleen aan wanneer de Wicker en haar offers volledig zijn opgebrand.

Na het Wickerritueel blijven de dranghekken rond de Wicker nog een tijdje staan. Het as is op dat moment nog heel heet en er kunnen scherpe resten tussen zitten.

Het Wickerteam, die de Wicker ieder jaar bouwt, gaat zorgvuldig door het as wanneer het is afgekoeld. Ze halen scherven en metalen er tussen uit en zorgen dat niet-brandbare offers respectvol worden verwerkt. Wanneer zij hier mee klaar zijn zullen de hekken worden open gezet en kun je wat as van de Wicker meenemen.

Wanneer de Wicker door bijvoorbeeld weersomstandigheden niet volledig heeft mogen branden, is het helaas niet mogelijk om as mee naar huis te nemen. In dat geval zal op een later moment de rest van de Wicker en haar offers verder branden.

In de kraam van de huidige ontwerper van de Wicker, Jeroen Overwijn van Magic Within, kun je ook terecht voor Wicker-hangers met daarin het as van eerdere Wickers.

Ook blijft er altijd wat Wicker-as bij de organisatie. Het Wickerteam plaatst ieder jaar een beetje as van de voorgaande Wicker in het nieuwe ontwerp. Zo nemen we de eerdere Wickers altijd met ons mee naar een nieuwe periode.

Bekijk ook