Blog

Vana Grimoire: Lángos

Lángos is een Hongaarse snack van gefrituurd deeg. Je kunt hem zowel hartig als zoet beleggen, wat hem net zo veelzijdig maakt als onze Hollandse pannenkoek.
Volgens ons smaakt het naar festivals en goede tijden. Wat zijn jouw favoriete toppings?

Dankjewel Miranda voor de mooie tijden en Kirsten voor het delen van haar lángos recept.

Welke ingrediënten heb je nodig om lángos te maken?

Voor het deeg heb je het volgende nodig:

  • 400 gr Bloem
  • 15 gr verse gist
  • 250 ml melk
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel mama's liefde ❤
  • Olie om in te bakken

Nadat je het deeg frituurt is het tijd om te beleggen. Hiervoor kun je de volgende toppings gebruiken:

  • Crème fraîche met bieslook
  • Geraspte kaas
  • Knoflookolie
  • Zeezout
  • Gebakken uitjes
  • Verder naar keuze

 

Instructies

Hoe maak je het deeg?

  1. Verwarm de melk in een steelpannetje tot het lauwwarm is. Voeg vervolgens een klein deel van de lauwwarme melk bij de verse gist, zodat deze oplost.
  2. Meng de bloem en het zout en maak een kuiltje in het midden, waar je het gistmengsel in giet.
  3. Meng langzaam de bloem met het gistmengsel tot het helemaal is opgenomen.
  4. Voeg vervolgens scheutje bij scheutje de lauwe melk toe tot je een mooi stevig brooddeeg hebt.
  5. Vet een schone kom in met wat olijfolie en leg je brooddeeg hierin en dek af met een vochtige theedoek. 
  6. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats.

Hoe bak je lángos?

  1. Verwarm in een stevige pan de olie om de Langos in te bakken op ongeveer 180℃). Om te controleren of de olie heet genoeg is leg je een klein stukje brooddeeg in de pan; wanneer de olie gelijk begint te bubbelen is de olie heet genoeg.
  2. Verdeel het deeg in 6 tot 8 delen en vorm, zonder teveel de lucht eruit te halen, het deeg tot een platte ronde vorm en laat deze voorzichtig in de pan zakken.
  3. Bak beide zijden zo'n 2 à 3 minuten en laat vervolgens even uitlekken.
  4. Besmeer de hete Langos met knoflookolie, crème fraîche, geraspte kaas en zeezout voor de traditionele Langos.

Tip van Miranda: Zin in zoet? Ga voor een zoete variant door Nutella als topping te gebruiken!

Bekijk ook