Je hebt vast wel eens gelezen dat de organisatie achter Castlefest Vana Events heet. Dit is een verwijzing naar de godin Vana. Maar wie is zij en wat is haar betekenis? Daar vertellen we je in deze blog graag meer over.
Het ontstaan van Vana en Castlefest
Onze Vana kent net als ons oude schild logo haar oorsprong bij het ontstaan van Castlefest. Steve 'Sic' Evans - van der Harten en zijn Paganfolk band Omnia bedachten een eigen pantheon aan goden, godinnen en natuurgeesten. In dit pantheon is een link gelegd tussen de verschillende geloven en hoe goden en godinnen in elk geloof voorkomen, maar een andere naam hebben.. Zo is de Romeinse god Jupiter vergelijkbaar met de Noorse god Odin, de Griekse god Zeus en de Egyptische god Ra. Iedere god is bekend in verschillende vormen en met verschillende benamingen.
Vana is dus ook geen nieuwe godin. Ze staat voor het archetype van de Lentegodin. Wellicht herken je elementen van haar terug bij godinnen in andere culturen. Wij kennen haar op deze manier:
De godin Vana staat voor de lente, voor jeugd, groei. Ze straalt vol kracht en kleur. Alles om ons heen groeit en voelt de vreugde en hoop die de lente brengt. Creativiteit, leven en liefde stromen waar zij gaat.
J.J.R.Tolkien
De naam Vana werd bijna honderd jaar geleden voor het eerst gebruikt door J.R.R. Tolkien, schrijver van In de Ban van de Ring. Tolkien creëerde in zijn verhalen een eigen wereld, genaamd Eä, met complete kaarten, talen en een geschiedenis. Na zijn dood is The Silmarillion uitgebracht waarin het ontstaan, de geschiedenis en de wezens van Eä beschreven zijn.
Hierin komen we de naam Vana ooktegen. Vána is een van de Heiligen (Ainur) en een van de scheppers van Eä. Vána, de Altijd-jonge, houdt van de natuur. Ze is mooi, heeft goudkleurig haar en hult zich in bloemen. Haar aanwezigheid liet bloemen bloeien en vogels zingen.
Vana Events
Als onderneming voelen wij ons nog steeds sterk verbonden met deze godin en voelt Vana als een passende naam voor onze organisatie. We zien de kenmerken van de godin terug in het gedachtegoed waarmee we onze evenementen vorm geven.
Voor ons staat Vana voor het festival gevoel, voor de vrolijkheid, vreugde en het dansen. Wij zien ‘lente’ dan ook meer symbolisch: we werken samen hard aan het tot bloei komen van ideeën en evenementen. Het begint vaak klein en ontluikt tot iets moois. De warmte van de zon zien we terug in de warmte van de community en de warme sfeer op de evenementen.
De allereerste Wicker
De eerste editie van Castlefest vond plaats in 2005. Het Wicker Ritueel is een vast onderdeel van het festival vanaf 2007.Veel mensen kennen dit ritueel als ‘Wicker Man’. Een beetje tegendraads, was de allereerste Wicker gedaante op Castlefest een Wicker Woman in de vorm van Vana.
Het gezicht van Vana
Toch hebben we Vana na haar verschijning in het Wicker Ritueel niet meer in beeld gebracht. Dit in tegenstelling tot Lugh en Twoia, die beiden voor velen herkenbaar en geliefd zijn.
We wilden Vana graag eens tonen zoals wij haar zien. Daarom hebben we haar tijdens Castlefest 2023 een gezicht gegeven. De Estlandse kunstenares Anette Pirso ontwerpt godinnen en mythische figuren in haar eigen stijl. Haar ontwerpen zijn bijna altijd gebaseerd op goden, godinnen en entiteiten uit de verschillende religies, mythen en folklore. Omdat van de godin Vana tot dat moment geen duidelijk beeld bestond, was dit een leuke uitdaging. En we kunnen zeggen: we zijn zeer blij met hoe Anette Pirso onze godin Vana een gezicht heeft gegeven.
Tijdens haar proces deelde Anette haar gedachten en keuzes in het ontwerp. Vana heeft een mandje vol appels vast, een teken voor vruchtbaarheid en groei. Haar jurk bevat patronen met brem en spierstruik (moerassperia). Dit zijn magische planten volgens de Keltische mythologie en hebben te maken met liefde, jeugd en allerlei zomerse, magische gevoelens. Deze planten zijn ook verbonden met een Keltische godin. De godin Blodeuwedd werd gecreëerd uit de bloemen van eik, moerasspirea en brem en is het archetype van de Maiden in de Keltische mythologie.
Anette heeft zelfs nog een leuke toevoeging over Vana’s naam: ‘Vana’ betekent ‘oud’ in het Ests en Fins.
Anette’s ontwerp van Vana was ons limited design van Castlefest 2023. Tijdens het evenement was het bij onze merchandise stand te krijgen op t-shirts, racerbacks en tasjes. Heel misschien hebben we nog een paar items beschikbaar in onze shop, ga dus zeker even kijken!