Bekijk de line-up

Anna López Dekker

Anna López Dekker (1970) leeft al sinds haar jongste jaren in meerdere werelden.  Ze heeft een Nederlandse moeder en een Cubaanse vader en is in Barcelona opgegroeid; een mooie mix van culturen. Daarnaast heeft ze allerlei werelden in haar hoofd, die ze altijd heeft willen delen via verhalen.

Toch kwam het kunnen schrijven van romans als een verrassing. Nadat ze zich eerst jarenlang, naast het lesgeven, op de muziek heeft gericht kwam een aantal jaren geleden ineens het eerste idee voor een boek. Het werd een fantasy roman voor jongvolwassenen, in het Spaans zodat ze het met haar leerlingen kon lezen. Deze is in 2016 in Spanje uitgebracht. Het was de eerste keer dat ze niet alleen een heel verhaal, maar ook een hele cultuur heeft bedacht, en het smaakte naar meer.

In haar dagelijkse leven staat ze voor de klas. Ze probeert tieners de Spaanse taal bij te brengen; meestal lukt het. Afgezien van alle administratieve onzin er omheen vindt ze het nog steeds prachtig om de die leeftijdsgroep te werken. Ze geniet van de gedachtenkronkels van haar leerlingen, van de tienerhumor, maar vooral van het zien van hun ontwikkeling. Ze zijn dan ook een constante bron van inspiratie voor haar.

Anna is gefascineerd door mensen en waarom ze doen wat ze doen. Fantasy is voor haar de perfecte manier om de menselijke natuur te onderzoeken. In een verzonnen wereld, met andere regels dan de onze, kan je namelijk hele nieuwe situaties scheppen om te kijken hoe je personages reageren. Bovendien is ze altijd al bezig geweest met de vraag “Wat als…?”. “Wat als er een plant zou bestaan die een bepaald deel van het brein stimuleert?” “Wat als er maar twee soorten elementale magie zouden zijn, in plaats van vier?” “Wat als de geest van een mens fysiek van het lichaam gescheiden zou kunnen worden?” Dit is het soort vragen van waaruit haar verhalen ontstaan.

De ontmoeting met Rianne Lampers is de voornaamste reden dat ze met het schrijven is overgestapt op het Nederlands. Toen zag ze hoeveel mooie fantasy er in deze taal geschreven wordt en wilde er ook deel van uitmaken. Ze is dan ook erg trots en blij dat haar eerste boek, Lathrain 1- De band in 2019 bij Celtica  is gepubliceerd. Het slot van dit fantasytweeluik, Lathrain 2 - De tocht verscheen in 2020. In 2022 kwam De Geestenmeesters uit, een bijzondere fantasy-sf, en eind 2023 de eveneens bijzonder fantasy-sf Kweekvijver. En Anna hoopt dat er nog vele zullen volgen; ze heeft nog vragen genoeg.

Je kunt Anna’s boeken volgen op Facebook, op de pagina ExLibris Anna en ze heeft een splinternieuwe website: www.exlibrisanna.com.

2 augustus 2024

3 augustus 2024

4 augustus 2024

Website

Bekijk ook