Bekijk de line-up

SKÁLD

SKÁLD neemt de luisteraar 1000 jaar terug, naar plunderingen door de Vikingen en tijden waarin woestheid wedijverde met subtiliteit

SKÁLD is een uniek muziek project geïnspireerd op de Noordse mythologie. Ze blazen nieuw leven in de poëzie van de aloude skalds, in wiens oeroude taal, het Oud Noors, de verhalen vertelde van de Vikingen en hun goden.

In de vroege middeleeuwen waren skalds van de Scandinavische cultuur verhalenvertellers, poëten en muzikanten. Dankzij enkele unieke documenten, zoals de prachtige poëtische Edda, kunnen wij eeuwen later nog genieten van delen van de nalatenschap van de Skalds.

Deze nalatenschap wordt tot leven gebracht door het ambitieuze muziek project SKÁLD. Ze doen dit door de luisteraar onder te dompelen in een levensechte soundscape gecreëerd met behulp van een uitgebreid arsenaal aan instrumenten speciaal gekozen voor de gelegenheid. Tribale percussie met sjamanistische drums van verschillend formaat worden gebruikt om krijgskracht en overwinning op te roepen. Andere kleinere percussie, zoals botten van dieren of hertengewei, hebben een specifieke paganistische inspiratie, terwijl de muzikaliteit van snaarinstrumenten zoals de lier, de talharpa, de citole gespeeld met een boog, de jouhikko en de nickelharpa de rijkdom van de Scandinavische cultuur laten zien. 

SKÁLD is bovenal een vocaal project, gedragen door drie zangers die zich hebben gespecialiseerd in de zangtechnieken van de skalds, zingend dat wat tot ons is gekomen door de zeldzame overlevering van verhalen uit die periode. Door gebruik te maken van de volle kracht van hun stemmen en de buitengewone tessituras, brengen hun nummers, of het nu keel- of lyrisch is, maar altijd diepgaand en organisch, een veelheid aan sterke en levensechte beelden voort.

Het repertoire van de groep haalt inspiratie uit vooral de La Völuspá en Gylfaginning, beide onderdeel van de poëtische Edda. Deze teksten gaan over de Scandinavische kosmogonie, evenals mythologische verhalen over de goden van Ásgard. De zangers van SKÁLD wekken ook het runen alfabet tot leven, werpen licht op symbolische plaatsen van het Viking universum zoals Valhala en de negen koninkrijken van Yggdrasill en creëren portretten van titanische confrontaties tussen de Asesand reuzen.

Dankzij SKÁLD zul je aan boord gaan van de bekende langschepen die ontdekkingsreizigers vergezellen om onbekende landen te ontdekken; je zult geweldige gevechten aangaan, klinkend tijdens de botsing van bijlen en zwaarden terwijl zij de schilden van krijgers raken; je zult dansen te midden van de Völur, de priesteressen die de toekomst voorspellen - en dan, als in een staat van trance, zul je de Bifröston oversteken op de rug van Odin's paard en uitgenodigd worden bij de banketten van de Noordse goden. 

SKÁLD is geen gewoon muziek project. Ze zullen je in en een ver verhaal onderdompelen, een verhaal dat zijn oorsprong vindt in een oertijd waarin koningen vanuit de Noordelijke zeeën de rijken op hun grondvesten deden trillen...

5 augustus 2021
Meadow stage

Website

Bekijk ook