Bekijk de line-up

Valar

Doordrenkt van rijke middeleeuwse volksmuziek

Valar is een kwartet van getalenteerde muzikanten. Hun genre is deels gewijd aan de kunst van authentieke middeleeuwse melodieën en is een eerbetoon aan de schitterende echo's van een vervlogen tijdperk waarbij het zowel de donder van de strijd als de jubelende vrolijkheid van feest oproept.

Het ensemble werd in 2017 opgericht toen ze begonnen als een vastberaden trio, met de meeslepende harmonieën van twee Ierse bouzouki’s (Martin Lofaj en Marián Gonda) en een viool (Natália Garajová). In het meedogenloze streven naar muzikale uitmuntendheid verwelkomden ze in 2018 een vierde lid (Adam Holáš), wiens etherische talenten het ensemble sierden met de betoverende klanken van fluit, fluitjes en doedelzakken. In 2022 werd het geheel gecompleteerd door resonerende en hypnotiserende zang. tinnen fluitjes en een mondharp (Kristína Brtková). Valar veroverde de middeleeuwse muziekscene in een mum van tijd met de uitgave van hun debuutalbum “To Riches and Glory!”. Het album trok snel de aandacht van zowel re-enactors, fantasy-liefhebbers als luisteraars van reguliere muziek. Tevens toonde het album het vermogen van de band om historische authenticiteit te combineren met hedendaagse aantrekkingskracht.

Tegenwoordig omvat het repertoire een rijk scala aan middeleeuwse instrumenten, waaronder een weerklinkende davul-drum, uitdagende middeleeuwse doedelzakken, Ierse tin whistles, mondharpen, de tijdloze Viking-lier Kravik, de meesterlijk bespeelde Ierse bouzouki en de moderne elegantie van een viool. Nog niet zo lang geleden besloot violiste Natália helaas haar carrière in de groep te beëindigen.

Valar's inzet voor het behoud en het overstijgen van de middeleeuwse muziektraditie is een bewijs van niet-aflatende toewijding aan de schoonheden van de oudheid. Het neemt het publiek mee op een boeiende auditieve reis naar het hart van een vergeten tijdperk. Valar nodigt luisteraars uit om te genieten van de pracht van middeleeuwse melodieën en zorgt ervoor dat de echo's van hun muziek zowel door de geschiedenis als door het heden klinken.

4 augustus 2024
Village stage

3 augustus 2024
Meadow stage

Website

Bekijk ook