Bij de viering van Litha staan we stil hoe alles volgroeid is. De zon en de natuur zijn op hun hoogtepunt en alles barst van de energie. Alles straalt één en al kracht uit. Omdat dit ook het moment is dat de zon op zijn sterkst is, wordt dit ook wel het feest van de zon genoemd. Dit feest staat in het teken van overvloed, innerlijke kracht en passie. Wil je meer lezen over deze feestdag? Check onze blog over Litha.
Er zijn verschillende manieren om stil te staan bij Litha. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met je huis versieren in het teken van Midzomer, maar je kunt het ook in jezelf of de natuur zoeken. In deze blog helpen we je op weg.
Zelf een krans maken
Kelten zijn dol op symbolen. De cirkel komt bijvoorbeeld niet alleen terug in de kalender, maar ook tijdens de versiering die bij de feestdagen hoort. We zien hem in het dagelijks leven vaak in de herfst en winter, maar de Kelten gebruiken hem het hele jaar door: de krans. Deze worden vaak gemaakt van buigzame berkentakken die luchtig gevlochten worden zodat je hier dingen in kunt hangen. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in tuincentra. Wil je zelf een krans maken? Dit zijn de stappen:
- Neem een flexibele tak, bij voorkeur van een wilg of een berk.
- Maak vanaf het dunste uiteinde een cirkel. Bedenk van tevoren hoe groot je hem wilt hebben en gebruik deze tak als basis.
- Hou deze cirkel vast met je hand. Lukt dat niet of werk je liever met twee handen? Dan kan je hem vastzetten met iets stevigs, een bankschroef bijvoorbeeld.
- Wind de volgende tak om en door je cirkel heen. Als je het goed stevig rijgt, hoef je hem daarna niet meer vast te zetten. Je cirkel houdt zichzelf in stand.
- Blijf takken om en door cirkelen totdat je krans de juiste grootte heeft.
Hoe versier je een Litha krans?
Als je denkt aan de natuur op zijn sterkst, wat komt er dan in je op? Voor ons zijn dat bloemen, groene takken en een bos vol dieren; fluitende vogels en hertjes in het veld bij zonsondergang. Deze associaties kun je gebruiken bij het versieren van je krans. Hier zijn een aantal tips om een Litha krans te maken
- Bloemen - Haal de zomer in huis door bloemen op de markt halen of een veldboeket van wilde bloemen te maken. Denk eraan om verspreid te plukken zodat je geen enorme kale plekken in de natuur achterlaat.
- Wissel groot en klein af - Als je bloemen of andere elementen gebruikt, let dan eens op het formaat. Door een of twee grote elementen toe te voegen ontstaan er mooie blikvangers. Wissel dit vervolgens af met kleine elementen, zoals fluitenkruid en margrieten, maar ook kruidige planten zoals kamille en lavendel.
- Kleuren - De themakleuren van Litha zijn wit, paars en geel. Door deze kleuren toe te voegen wordt het een zonnig geheel. Vergeet niet om wat groen blad toe te voegen om de krans een voller aangezicht te geven.
- Dierlijke elementen - Wil je ook graag de dieren in je krans vertegenwoordigen? Denk dan eens aan veren, stukjes bot of gewei. Je kunt zelfs een klein beeldje toevoegen.
- Bevestiging - Denk goed na over hoe je de elementen vast maakt. Je wil natuurlijk niet dat de krans uit elkaar valt. Je kunt hiervoor een lijmpistool gebruiken, maar als je liever op een meer natuurlijke manier wilt werken kun je ook met touwtjes en ijzerdraadjes aan de slag. Dit laatste is ook beter als je echte bloemen in je krans gebruikt.
Geniet van de natuur
Wil je liever Litha vieren zonder te knutselen, dan zijn er natuurlijk nog heel veel andere dingen die je kunt doen! Je kunt bijvoorbeeld bloemen zaaien: hiermee sta je niet alleen stil bij de natuur, maar je helpt ook nog eens de bijen en vlinders een handje op weg. Veel tuincentra hebben dozen met bijenmengsels. Dit zijn zaadjes van bloemen die heel erg geschikt zijn voor insecten.
Of haal de smaak van zomer in huis met onze lavendel cake! Je vindt het recept in deze blog.
Daarnaast kun je bijvoorbeeld kruiden drogen om je huis lekker te laten ruiken. Denk eens aan lavendel, rozemarijn, tijm of salie. Als je de gedroogde planten in een zakje doet kun je deze bij je hoofdkussen leggen, of in je auto of ergens in huis ophangen.
Artikel door Lieke Jansen