Bekijk de line-up

Irdorath

Op de vleugels van de draak, voorwaarts naar de sterren!

Van de straat naar Wacken Open Air. Van een kooi in de hel naar een wereld van vrijheid!

Irdorath is een project uit Belarus, dat zijn eigen muzikale wereld creëert: nobel en wild, donker en opwindend, gevuld met Slavische legendes, echo's uit de Middeleeuwen en volksmuziek van verschillende landen. De band heeft stevig de status verworven als headliner op historische, folk- en etnofestivals in West-Europa en de Baltische staten. Voor 2020 toerde Irdorath actief door Europa en veroverde nieuwe territoria met hun show. Maar...

In augustus 2021 werden de leiders van de band, samen met voormalige bandleden, gearresteerd omdat ze doedelzak speelden tijdens demonstraties tegen het geweld van de dictatuur in Belarus en werden ze veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. In april 2023 werden ze vrijgelaten en vluchtten ze het land uit. Ondanks deze vreselijke geschiedenis hebben ze besloten om het project voort te zetten. Een half jaar na hun vrijlating hebben ze het project opnieuw opgebouwd in een nieuw land met nieuwe muzikanten en werken ze al aan nieuwe releases. En natuurlijk zijn ze klaar om herboren en gehard terug te keren naar het podium.

De performance van Irdorath bestaat uit even sterke muziek als visuele uitstraling. Het geluid is gebaseerd op agressieve middeleeuwse doedelzakken, een krachtig drumstel vermengd met groovy elektronica, de specifieke stem van een draailier, het geluid van cello en bouzouki, evenals gedenkwaardige zang. Vanuit visueel oogpunt wordt dit aangevuld met afbeeldingen van muzikanten, die al een merk zijn geworden, en podiumdecoraties met een goed voorbereide lichtshow.

Irdorath is een professioneel ervaren team, in staat om grote festivals te rocken met behoud van een krachtig geluid van akoestische instrumenten. Er zijn zoveel nuances in de muziek van Irdorath dat de band perfect past bij middeleeuwse, metal, gotische, fantasy, etno en wereldmuziekfestivals. Bijvoorbeeld:

Irdorath werd de eerste Wit-Russische band die optrad op "Wacken Open Air" (het grootste metal festival). Ze traden ook op bij diverse festivals zoals "Wave Gotik Treffen" (het grootste gotic festival), "Wild Mint" (het grootste wereldmuziekfestival in Rusland), Mittelalterlich Phantasie Spectaculum (het grootste middeleeuwse fantasy festival), Folkest (het beroemde Italiaanse folkfestival), Castle Kolpa (groot Sloveens muziekfestival). De band nam ook deel aan een groot aantal minder grootschalige evenementen in heel Europa (zoals Middeleeuws Winschoten in Nederland, Hradecký Slunovrat in Tsjechië, Na Fir Bolg in België en vele andere).

Gedurende meerdere jaren ontwikkelde de band zich van het spelen op Wit-Russische straten tot het hebben van een contract bij een Duits label, boekingen, management, 3 albums (Ad Astra, Dreamcatcher, Wild), een aantal muziekvideo's, optredens op grote festivals, constante tournees en het vinden van hun eigen unieke stijl. En dit is nog maar het begin.

Irdorath wint aan kracht, richt zich op Centraal-Europa, plant een groot muzikaal project dat gewijd is aan de Wit-Russische mythologie, en gaat door op hun weg:

Op de vleugels van de Draak, voorwaarts naar de Sterren!

Foto door Nat Nazgul

3 augustus 2024
Village stage

Website

Bekijk ook